Frankrike

Vi reser över bergen till kuststaden Cassis och besöker turkosblå laguner

Vi bodde så otroligt fint på på det fantastiska hotellet i bergen nordöst om Nîmes; Le Vieux Castillon, men vi är ganska rastlösa och det fanns inte så mycket mer att göra än att bada, sola och äta mat, så en dag kändes lagom. Nu var vi nyfikna på nästa plats – kuststaden Cassis.

Vi var rejält nyfikna på vilken frukost vi kunde vänta oss för 250 kronor på Le Vieux Castillon, det är ju hutlöst dyrt. Frukosten var ungefär den här. Det fanns inte ens kaffemaskin så att gästerna kunde få en cappuccino, kaffet som serverades var vanligt bryggkaffe. Men när allt annat var så storslaget och magiskt glömdes den dyra frukosten snabbt bort.

Vi tillbringade hela förmiddagen vid poolen tills det var dags för utcheckning, då kördes bilen fram till entrén av en anställd på hotellet. Det kändes väldigt obekvämt, men bara att ta seden dit vi kommit.

På vägen passerade vi vingård efter vingård, och här var de ute med traktorn. Ser ni dammolnet mitt i bilden?

Det kanske var en sådan här. Det är en speciell slags maskin som kan köra rakt över raderna med vinrankor. Jag hade aldrig sett en sådan tidigare.

Den stora lastbilen med släp och en liten fransk bil, och så chauffören som ser ut som en leksaksfigur bredvid, mitt i den dramatiska omgivningen med vinrankor och höga berg – jag var ju bara tvungen att fota!

Tyvärr kan jag inte visa hur högt upp i bergen vi körde för att komma till Cassis. Jag var livrädd nästan hela vägen och vågade knappt titta ut över bergskanterna som stupade rakt ned. Det jag såg mellan fingrarna var i alla fall storslaget. Här har vi stannat på en ganska flack plats så att jag kunde få andas litet ;) Det är ofta branta vägar utan skyddsräcken i både Frankrike och Italien, men det här var hemskt på riktigt.

Hotellet var ok, inte mer. Men såklart fick man mindre för pengarna på en sådan här plats som lockar till sig många turister. Väldigt fint placerat dock, det var bara fem minuters promenad ned till hamnen.

Vi strosade omkring i hamnen och bestämde oss för att hoppa på en båt ut till de kända, smala havsvikarna med branta, vita klippor – Massif des Calanques.

Pittoreskt, eller hur?

Alla redo med mobiltelefonerna för att kunna fota :)

Så vackert! Jag tror faktiskt att det är den första lagun jag sett.

Någon av grottorna som vi såg från båten var Cosquer-grottan. Där finns grottmålningar som är nitton respektive tjugosjutusen år gamla. Ingången ligger idag, på grund av ändrade havsnivåer, trettiosju meter under vattenytan.

Den här bilden kommer från nätet. Det borde väl vara ok att dela den, så att fler får se de fantastiska målningarna. Litet svårt att själv ta sig ned trettiosju meter.

Några modiga män gjorde sig redo att hoppa ned i vattnet.

Jag kan rekommendera en båttur ut från Cassis till Calanquerna. Det går båtturer från Marseille också, men Marseille imponerade inte på mig. Riktigt nedgånget med ruffiga bostäder på många platser där vi passerade, men människorna som levde och arbetade där var otroligt välklädda, det var en rejäl kontrast. Tyvärr fick jag inte tillfälle att fota.

Visst är det extra trivsamt och avslappnat på sådana här caféer/restauranger :)

Tillbaka i Cassis valde jag kaffe och ett glas med citrondryck. Eftersom citron blir basiskt när det kommer ned i magen är det bra som motvikt till det mesta man normalt äter, som tvärtom försurar magfloran. Dessutom är det gott med citron! Litet överraskande bara, att det var enbart pressad citron i glaset, inte en endaste droppe vatten eller något annat. Intressant ju, att pressad citron faktiskt efterfrågas så ofta att det finns på menyn. Man lär sig något nytt hela tiden :)

Ingen dag utan fadäser… Till middag valde jag foie de veau, det låter ju gott, eller hur? Inte välstekt, utan medium, eftersom jag hellre äter maten litet rå i mitten än att den är torr. När min mat kom in var köttbiten ovanligt tunn tyckte jag. Och välstekt. Märkligt. Jag åt och kände efter en stund igen smaken… lever… Jag tror att kocken tänkte att en blodig lever inte vore så gott, så han stekte den på eget bevåg litet extra. Tacksam för det ;)

Jag tycker själv att inlägg blir litet extra roliga om man får se människor också på bilderna, så här är Bella och Jackie när de tittar på bilder de tagit under dagen. Sams är de också ;) Jag får ganska ofta kommentarer om att jag själv inte är med så ofta på bilderna, men jag är ju nästan alltid bakom kameran.

Avrundar inlägget från Cassis med en bild på efterrätten som Jackie och jag delade. Jackie är också på gång att fota. Minns nu vilket otroligt fint mobilskal hon hade, med papegojor.

Övriga inlägg från vår resa längs Franska Rivieran:

* Storslaget utan dess like på Le Vieux Castillon
* Behagliga dagar på ljuvligt pensionat i Carcassonne
* En mysig kväll i den nästan overkligt franska och idylliska byn Peyriac-de-Mer
* Missa inte La Table d’Emilie i Marseillan
* Lunch i amerikansk 50-talsstil i Nîmes
* Vi besöker romerska Pont du Gard och våtmarkerna i Camargue med vilda hästar
* Vi bor i källarvalven på en kvarn från 1400-talet
* Lavendelfälten vid Sénanqueklostret i Provence
* Medeltida gator och livfulla torg i Aix-en-Provence
* Planering inför vår resa i Provence och Languedoc-Roussillon


I nästa inlägg skall ni få se bilder från vår sista dag på den här resan längs Franska Rivieran. Vi stannade till i både Cannes, Antibes och i Nice innan vi lämnade in bilen och checkade in på flygplatsen.

5 kommentarer

 1. Oj, jag ser att du alltså började på det här inlägget i september förra året. Vilken bedrift att göra det klart! Mysigt såg det ut också, nu börjar reslusten att kännas. Man kan ju inte få för mycket av Frankrike!
  Sorgligt med grottmålningarna, tur att det finns bilder att se på nätet.

  Gillad av 1 person

  1. Jag kanske är inne i en bra period då jag tar tag i gamla surdegar, som att skriva klar mina reseberättelser från Frankrike x 2 och från Gotland, och min avhandling. Håller med dig, visst blir man ressugen, till Frankrike!

   Gillad av 1 person

 2. Jo Cassis och Marseille har jag faktiskt besökt, men det går ju inte att jämföra dessa två städer. Det blir ju nästan en kulturkrock.
  Priserna är verkligen otroligt höga, men äventyret och det fina landskapet kompenserar såklart. Å målningarna i grottan var ju helt suveräna. Sedan blev jag extra glad när jag såg en gammal 2CV på den stora bogseringsbilen – hahaha:-)
  Å kalvlever gillar jag egentligen, men inte välstekt, den ska vara lagom medium;-)

  Gillad av 1 person

  1. Visst var det kul att se den gamla, fina bilen på bogseringsbilen! Jag kom inte ihåg bilmodellen, men det där vet jag att du har koll på, Citroën 2CV är det ja; deux chevaux på franska. Måste ju fotas! :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: