Frankrike

En mysig kväll i den nästan overkligt franska och idylliska byn Peyriac-de-Mer

Efter en väldigt god lunch på La Table d’Emilie fortsatte vi resan mot byn Peyriac-de-Mer, där vi skulle bo en natt. Vår GPS dirigerade in oss på smalare och smalare gränder. Till slut började vi undra om det verkligen kunde stämma, och stannade till vid en man som satt här på baksidan. Patrik hann bara säga Bonjour, innan mannen, som för övrigt såg precis ut som Beppe Wolgers, leende svarade på svenska att vi hade kommit rätt :)

Ha ha, vad vi skrattade! Mest av överraskningen att höra svenska där vi inte hade väntat oss det, dels av ren och skär glädje eftersom han utstrålade så mycket glädje själv, dels därför att han av Patriks uttal direkt hörde att vi var svenskar. Jag tror i och för sig att han visste att det skulle komma svenskar, han kände nämligen ägarinnan till pensionatet.

Två ägarlösa katter trivs utanför Le Flamant Rouge Guesthouse, men de går tydligen aldrig in. Vi längtade hem litet när vi träffade dem, och påmindes om våra egna djur hemma.

Så här fint bodde Patrik och jag, i rummet som är uppkallat efter Coco Chanel och inrett därefter.

Mobiltelefonerna användes flitigt under resan. Eller snarare, vi kollade ofta om wifi fungerade, vilket det sällan gjorde. Tjejerna fotade med sina mobiltelefoner, och det gjorde jag också, alldeles för ofta tyvärr, vilket förklarar många av de gryniga bilderna. (Notering till mig själv: använd systemkameran!)

I rummet uppkallat efter Albert Camus bodde Bella och Jackie.

Innan middag ville vi se den omskrivna saltsjön, Ètang du Doul, där det skulle finnas flamingos. Gissa hur många flamingos vi såg… Doften från saltsjön var däremot densamma som från saltsjön i Camargue, vedervärdig med andra ord. Roligt att se i alla fall, även om vi inte såg varken salt eller flamingos.

När vi kom hem berättade min brorsdotter att det hade varit roligare att följa vår resa genom alla filmsnuttar som Jackie och Bella lade upp på sin Story på Instagram, än att bara se bilder jag lade upp. Jag kanske också borde filma mer, det var ju faktiskt väldigt roligt att se tjejernas film när vi kom hem.

Där borta bodde vi. Och det pågick en bouletävling, med mestadels ganska stora män, särskilt runt midjan. Jag förstår i efterhand inte varför jag inte tog någon bild på det, boule som är så typiskt franskt.

Det fanns en restaurang/bar i byn, och där var det musikkväll med två män som spelade och sjöng amerikanska rocklåtar av bland andra Creedence Clearwater Revival. Det var en väldigt avspänd stämning, för att uttrycka det milt. Vi var där redan vid sju, men det dracks granska friskt redan då, och en överförfriskad kvinna kramades och satt i olika knän och exponerade sig för den som ville se.

Tapasbrickorna måste ju förevigas förstås, både på bild och på film. Vi åt vår middag och sedan gick vi tillbaka till pensionatet.

Fransmännen och deras snygga balkongräcken.

I köket hos Le Flamant Rouge Guesthouse stod fönstret öppet ut mot gatan när vi åt frukost dagen därpå.

Några tips

★  Alla rum har inte eget badrum/wc, så var uppmärksam på vilket rum du väljer om du inte vill dela med andra
★  Den mysiga byn Peyriac-de-Mer hade vi kunnat utforska ännu mer, det var så pittoreskt och som hämtat ur en fransk film
★  Saltsjön skall man nog uppleva vid en annan tidpunkt på dygnet för att få ut mer av den, tidigt eller sent, när djuren är aktiva.
★  Nästan allt är bäst att uppleva tidigt på morgonen, då blir bilderna dessutom bättre. Om du besöker olika platser under semestern är den idealiska tidpunkten att ta bilder tidigt på morgonen, strax efter att solen har gått upp. Vid den tiden är ljuset rätt och det är dessutom färre människor ute (källa: tutorial från Canon).

Övriga inlägg från vår resa längs Franska Rivieran:

* Storslaget utan dess like på Le Vieux Castillon
* Behagliga dagar på ljuvligt pensionat i Carcassonne
* En mysig kväll i den nästan overkligt franska och idylliska byn Peyriac-de-Mer
* Missa inte La Table d’Emilie i Marseillan
* Lunch i amerikansk 50-talsstil i Nîmes
* Vi besöker romerska Pont du Gard och våtmarkerna i Camargue med vilda hästar
* Vi bor i källarvalven på en kvarn från 1400-talet
* Lavendelfälten vid Sénanqueklostret i Provence
* Medeltida gator och livfulla torg i Aix-en-Provence
* Planering inför vår resa i Provence och Languedoc-Roussillon

 

Sedan var det dags att bege oss mot Béziers, där vi shoppade i ett fint köpcentrum, och vidare till medeltidsstaden Carcassonne, där vi bodde under två härliga dagar. Mer om det i nästa inlägg!

5 kommentarer

 1. Ett sådant pensionat är den franska drömmen i kubik! Charm till tusen. Och sista bilden, är den alltså utanför pensionatet? Den är så där så att jag vill resa tillbaka till Frankrike NU! Eller i alla fall när det blivit lite behagligare temperatur. Jag bara njuter av detta inlägg!

  Gilla

 2. Supermysigt med gränder och fönsterluckor mm. Och visst är boule typiskt franskt. Men man tänker ju inte alltid på att fota allt. Och när man reser sådär så tycker jag det är helt ok att fota med mobilen. Behöver inte vara superskarpa bilder, man vill ju förmedla känslan och upplevelsen. Och det gör du!

  Gilla

 3. Åhhh! Längtar så till Frankrike och dessa ljuvliga små byar. Var så länge sedan jag var i små byar i Frankrike så de pensionat vi bodde på finns nog inte ens kvar. Blir sugen på en resa dit. Vad gäller saltsjöar så har vi dem i närheten av Torrevieja och med många flamingon.
  Härliga bilder och fina skildringar. Frankrike lockar.

  Gilla

 4. Ni – troligen du – har verkligt hittat charmiga och typiskt franska orter att bo på. Hotellrummet med tidningspapper på väggen är ju såååååå cool!
  Härliga bilder trots mobilkamera;-)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: