Frankrike Restips

Planering inför vår resa i Provence och Languedoc-Roussillon

Ja, det blir Frankrike igen! Favoritlandet. Vi har varit i alla regioner i Frankrike utom någon enstaka, och överallt är det fantastiskt. Men det finns förstås en anledning till att just Provence och Languedoc-Roussillon är så populära resmål. Klimatet, naturen, djurlivet, maten, husen, ljuset, stränderna.

Vi har aldrig tidigare bestämt oss och blivit klara med resrutt och bokningar så snabbt som den här gången – på fyra dagar var planeringen och bokningarna klara!

♥ Vi var ganska säkra på att vi ville resa till södra Frankrike, eftersom det var femton år sedan Patrik och jag var där, och barnen har bara varit så långt söderut som till Bordeaux. På fredagen började jag leta boenden längs franska Rivieran, men under tiden jag tittade på olika hotell kom det upp rödmarkeringar om att boendet just blev bokat och att alla rum var uthyrda – panik! Jag ägnade en stor del av lördagen och söndagen åt att planera resrutten och på måndagen bokade vi flyg, bil och alla hotell!

♥ Vi visste vilka nio dagar vi kunde resa, och bokade flygbiljetter samtidigt som vi bokade boenden. Patrik har haft möjlighet att samla EuroBonus-poäng hos SAS, därför har sällan våra flygresor behövt kosta oss något. Det gäller att boka biljetter i god tid om man vill kunna utnyttja poängen, de förmånliga flygresorna bokas upp snabbt. Det finns så mycket att se och göra längs den här rutten, så vi flyger till Nice, där vi hyr bil och åker vidare västerut så som ni ser på kartan här ovanför, och sedan åker vi tillbaka österut och hem igen från samma flygplats.

♥ Som vanligt har vi läst på om vilka spännande sevärdheter, platser och restauranger vi vill besöka, den här gången i Provence och Languedoc-Roussillon. Jösses, bara namnen på de franska regionerna får mig att längta..! Jag gillar att läsa på dels i reseguider, dels i resebloggar där man kan få tips om unika guldkorn. Jag kollar ofta upp tipsen hos Tripadvisor. Vi har fått jättebra tips från Instagramvänner också – tusen tack för det! En väl genomtänkt planering/lista över sevärdheter, restauranger och aktiviteter i närheten av de olika platser vi skall bo på är väldigt praktiskt. Bara att välja och vraka bland godbitarna som vi valt ut som mest lockande, och inte slösa tid på att fundera på sådant när vi väl är iväg.

♥ Ofta utgår vi från sevärdheter och andra spännande platser vi absolut inte vill missa, och letar sedan passande boenden i närheten. Den här gången har vi gjort tvärtom, och bokat boenden först och kollat upp aktiviteter efteråt. Vi vill vara säkra på att bo så bra att boendena i sig själva är värda resan. Vi använder oss ofta av Booking, som har sökkriterier som gör att man kan hitta precis vad man vill ha och behöver. Vi gillar att blanda olika typer av boenden, och det kommer vi att göra även den här gången. Vid alla boenden utom ett finns pool.

Så här fint kommer vi att bo i rummet Coco Chanel, hos Le Flamant Rouge Guesthouse . Bilden är från deras hemsida.

♥ Glöm inte att ta med resvägen mellan olika boenden i beräkningen. Jag använder vägbeskrivningsfunktionen hos Google maps och beräknar resvägen så att det inte blir för långa sträckor per dag.

♥ När alla boenden och huvudattraktioner är planerade läser vi på ännu mer, och fyller på listan med fler alternativ till vad man kan se och uppleva.

♥ Vi samlar allt i en mapp med tydligt register, var sak på sin plats :) Så här ser det än så länge ut för den här resan.

♥ I vår reseplanering skriver vi som sagt ned många olika alternativ till spännande utflykter och upplevelser, så att det bara är att välja och vraka när vi väl är på plats. Här är några exempel:

Paul Cezannes målarateljé. Bild lånad här.

* Paul Cezannes ateljé i Aix-en-Provence. Det är här som man tydligast kan känna artistens närvaro. Här kan man få titta på hans målarmaterial, de föremål som han höll av och som han arrangerade och avbildade i sina sista stilleben.

* Pittoreska kustbyn Cassis med franska balkonger och pastellfärgade fönsterluckor.

Bilden finns på många platser på webben, jag lånade den från Resias hemsida.

* Lavendelfält måste jag se när vi nu äntligen skall tillbaka till Provence! Vid Sénanqueklostret finns en av de största lavendelodlingarna.

Pont du Gard. Bilden är lånad här.

* Pont du Gard, den högsta akveduktbron i den romerska världen och ett av antikens underverk.

* La Table d’Emilie i Marseillan. 727 reviews på Tripadvisor, 65 % anser att restaurangen är excellent, 24 % very good.

* Peyriac-de-Mer med den intilliggande saltvattenssjön, Étang du Doul, med mängder av rosa flamingos.

* Medeltidsstaden Carcassonne i södra Frankrike skall vara som hämtad ur en sagobok.

* Airbus-fabriken i Toulouse.

Det finns ju mängder och åter mängder med spännande platser och upplevelser i området, det här är några enstaka av dem som vi har med på vår lista. Under resans gång kommer jag att fota och blogga, så titta gärna in då.

♥ Med barn i bilen vill jag inte hyra en för liten bil om det skulle inträffa en olycka, så mitt enda önskemål är en så stor bil som möjligt. Själva bokningen av bil tar Patrik hand om. Oftast bokar vi genom Budget biluthyrning.

♥ Jag har skrivit packlistor till mig och tjejerna som vi utgår från varje gång vi reser. Eventuellt korrigerar jag litet i dem efter resmål. Det spar massor av tid att slippa fundera varje gång över vad som skall med. Sedan några år tillbaka är våra barn så gamla (nu är de 12 och 13 år) att de får egna packlistor och packar själva sina egna resväskor.  Jag har dragit ned på antalet klädesplagg och skor, man använder oftast en bråkdel av det man packat ned. Väldigt smidigt med begränsad packning att hålla reda på när man byter boende flera gånger under resan.

Varsin kabinväska till tjejerna och mig. Var och en håller reda på sina egna saker, vilket väldigt effektivt förhindrar onödiga konflikter om vilken ordning man vill ha i sin väska. Handbagage med kameran och det vi kan behöva på planet, en vanlig resväska till Patrik med plats kvar för eventuella inköp under resan. Patrik kommer dessutom att ta med sin golfbag, som checkas in som specialbagage.

♥ I den stora resväskan har vi en egen liten väska för toalettartiklar och en för reseapoteket. Var sak på sin plats. Vi häller över schampo, tvål och balsam i mindre förpackningar som jag beställt från Apoteas internetbutik, och vi tar med reseförpackningar av till exempel hårmousse och tandkräm.

Så här brukar det se ut på morgonen alldeles innan vi bär ned väskorna till bilen och beger oss mot Arlanda flygplats.

Övriga inlägg från vår resa längs Franska Rivieran:

* Storslaget utan dess like på Le Vieux Castillon
* Behagliga dagar på ljuvligt pensionat i Carcassonne
* En mysig kväll i den nästan overkligt franska och idylliska byn Peyriac-de-Mer
* Missa inte La Table d’Emilie i Marseillan
* Lunch i amerikansk 50-talsstil i Nîmes
* Vi besöker romerska Pont du Gard och våtmarkerna i Camargue med vilda hästar
* Vi bor i källarvalven på en kvarn från 1400-talet
* Lavendelfälten vid Sénanqueklostret i Provence
* Medeltida gator och livfulla torg i Aix-en-Provence
* Planering inför vår resa i Provence och Languedoc-Roussillon

 

Har ni några tips på spännande guldkorn i det här området i Frankrike?

7 kommentarer

 1. Så väl planerat, Annette! Det gör ju att allt går smidigare under resans gång! Bon voyage 😍

  Gilla

 2. Nu ser jag din detaljplanering, den hade jag inte läst innan. Fnittrar återigen åt hur välsynkade vi är. Och ja, självklart har jag gjort exakt samma karta från Google Maps, men jag har inte lagt ut den.
  Tror att jag lagt upp en del från Carcassonne, kanske inte restips men i alla fall bilder. En del av Frankrike som jag gärna åker tillbaka till, speciellt som jag fastnade så för katarernas historia. Kate Mosse har skrivit några böcker som jag rekommenderar, men då vill du ta dig upp till borgruinerna vi var till sedan, de ligger lite för långt söderut för er.
  En sak jag skulle tipsa er om inför flygresan är att just då blanda era packningar så att inte en person kan bli av med hela sin packning utan alla har något i alla väskor. Det kan ni sortera igen när ni landat. Ni har ju inte tid att vänta på att en väska ska komma efter er. Maken som skulle jobba i München hade en väska med arbetsmaterialet och den kom inte med. Han fick sitta på flygplatsen i flera timmar i väntan på nästa plan med väskan och hela jobbet blev försenat. Då flög han ändå med SAS och direktflyg Stockholm-München. Hur svårt kan det vara?
  Åh, nu blev jag sugen på att filura lite mer på vår resa, har inte antecknat alla utflykter/sevärdheter ordentligt än. Boendena är bokade och alla går att avboka gratis om det skulle behövas.
  Längtar!

  Gilla

 3. Å så strukturerad du är! Avis måste jag säga! Å riktiga listor också. De gör vi med, fast då två kvällar innan vi reser;-)
  I Montpellier, Cassis, Aix-en-Provence och Carcassonne har jag varit. Cassis är världens mysigaste by.

  Det är verkligen mycket ni försöker hinna med på bara nio dagar, men vid hemkomsten kan ni ju ta semester från semestern;-)

  Gilla

 4. Flera av dom ställena ni har siktat på har vi besökt och blivit helt betagna i. Ett som jag inte ser på din lista som också var helt fantastiskt var gorges du verdon. Kallas även Europas Grand Canyon (liite överdrivet, men mycket vackert ändå). Fast det kanske ligger lite väl långt från er planerade rutt.
  :-)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: