Frankrike

Medeltida gator och livfulla torg i Aix-en-Provence

Här i Aix finns massor att se och uppleva. Vi valde att vandra omkring i La Vieille Ville, den gamla delen av staden, och insupa den franska atmosfären. Gatumusikanter spelade melankoliska visor på dragspel, marknader var i full gång, folket flanerade eller satt på en uteservering och drack rosévin eller drack kaffe och rökte en cigarett. Här känner Bella på vattnet i en av alla vackra mossklädda fontäner.

Men allra först måste vi leta upp en butik som sålde hörlurar och en adapter till mobiltelefonerna, hur skulle annars Jackie och Bella klaaaara sig utan musik under resan?!  Vi hade tur, det låg en Applebutik precis vid avenyn Cours Mirabeau, med den pampigaste av fontänerna i Aix; Fontaine de la Rotonde. Den var däremot utan vatten och det var mängder med människor runt den, så jag skippade att fota.

Mellanmål helt i Jackies och Bellas smak.

Då kom det in en liten tunn kvinna med hatt och stödd på en käpp, med så fint manér att jag bara måste smygfota. Hur tjejerna reagerade på det ser ni själva… Damen beställde två croissanter och en espresso. Så franskt ♥

Vi vandrade upp för Cours Mirabeau och in på små sidogator och gränder.

När jag fotade såg jag skylten Féminin och den vackra vespan. Nu i efterhand ser jag ju att bilden blir mycket roligare om man ser skyltarna Féminin och Masculin bredvid varandra, och en liten och en större moped/motorcykel under respektive skylt. Stereotypt såklart, men roligt ändå tycker jag.

Alltså, sååå snyggt! ♥ De gamla stenbyggnaderna, vespan i bakgrunden och så de här gula stolarna! En sådan här liten sittgrupp med hopfällbara järnstolar och ett litet bord vill jag ha på vår balkong.

Jackie påpekade under vår resa att det är så snygga balkongräcken i Frankrike. Och visst har hon rätt, titta bara!

Nu orkar ni väl inte se fler gator? Men håll med om att det är så typiskt franskt med stenbyggnaderna, galler framför fönstren, utsirade balkonger och vespor. Något annat som tycks väldigt franskt är att vara smal (dock inte vältränad, som är en helt annan sak), jag gissar att medelvikten är betydligt lägre än hemma. Och så är fransmän tydligen kortare än vi här uppe i norr. Titta bara på fotot tidigare i inlägget från Applebutiken, då Patrik som är 180 cm står bredvid två fransmän, så ser ni vad jag menar. Patrik ser plötsligt ut som jätten Goliat i jämförelse. Jag och tjejerna smälte däremot in väldigt bra, men så är vi inte så långa heller.

Lunch på restaurangen La Belle Epoque. Där kunde vi sitta och betrakta folklivet utanför, och höra på när ägaren till restaurangen skällde ut en av hennes anställda för att arbeta för långsamt. Efter bara en kort tid i landet reagerade vi till slut inte på höjda röster eller diskussioner då alla avbröt varandra. Till och med i tevestudior pratade alla i munnen på varandra, utan att programledaren styrde upp samtalet.

Vid valet av herrarnas eller damernas satt den här skylten…

… och i taket den här.

Bella och Jackie ville se hur den här pantomimaren skulle agera om de utmanade hen genom att dansa den nya trenddansen flossa. Skulle hen göra likadant, eller vad? Tyvärr kan jag inte ladda upp filmen, men här är några bilder. Och här finns en filmsnutt från Tv4, när Jenny och Steffo lär sig flossa, så ser ni vad flossa är om ni inte redan vet det. Pantomimaren reagerade väldigt proffsigt, applåderade och förde tjejerna i en dans som passade till hens klädsel. Självklart fick hen betalt för uppträdandet, och vi hade väldigt kul!

Avslutningsvis i den här första delen av min reseberättelse från södra Frankrike visar jag att jag oftare vågar ta smygfoton på människor i gatumiljöer, så kallade streetfoton. Till min stora glädje och till tjejernas förskräckelse. De tycker fortfarande att jag är väldigt pinsam när jag fotar människor, men de vänjer sig nog snart. Titta bara så gulligt med mannen som drar sin lilla hund på vagnen!

Några snabba tips inför ett besök i Aix-en-Provence

★  La Vieille Ville, den gamla staden, är en väldigt mysig stadsdel att strosa omkring i. Den ligger centralt i Aix. Missa inte de mysiga gränderna
★  Restaurangen La Belle Epoque vid Cours Mirabeau har fått ganska mediokra omdömen på Tripadvisor, men vi var väldigt nöjda. Vi åt tre olika sallader och alla var goda. Allra godast var salladen med asiatiska smaker. Servicen var inte blixtsnabb, men det hade vi inte heller förväntat oss.
★  Fontaine de la Rotonde är den mest omskrivna fontänen i Aix, men vackrast är de mindre fontänerna som är mossklädda och ofta härbärgerar ett duvpar på toppen.
★  Det finns massor att uppleva i Aix. Mitt bästa tips är att gå in på google maps och titta på en uppförstorad bild över staden. I norra delen av staden kan man till exempel besöka Cézannes ateljé och det finns många parker och muséer

 

Övriga inlägg från vår resa längs Franska Rivieran:

* Storslaget utan dess like på Le Vieux Castillon
* Behagliga dagar på ljuvligt pensionat i Carcassonne
* En mysig kväll i den nästan overkligt franska och idylliska byn Peyriac-de-Mer
* Missa inte La Table d’Emilie i Marseillan
* Lunch i amerikansk 50-talsstil i Nîmes
* Vi besöker romerska Pont du Gard och våtmarkerna i Camargue med vilda hästar
* Vi bor i källarvalven på en kvarn från 1400-talet
* Lavendelfälten vid Sénanqueklostret i Provence
* Medeltida gator och livfulla torg i Aix-en-Provence
* Planering inför vår resa i Provence och Languedoc-Roussillon

 

I nästa inlägg skall ni få se bilder på hur fint vi bodde alldeles nära Aix-en-Provence.

Välkommen att titta in igen och följa med oss på vår resa genom text och bilder!

 

6 kommentarer

 1. I Aix har jag varit en gång för länge sedan. Minns det som en fin stad och det är det ju såklart även på dina bilder. Prydligt och snyggt. Tänk att vi båda fotade gula stolar sådär, men du är snäppet bättre för du fick med Annies salong i bakgrunden – felstavad men ändå kul!
  Jag har faktiskt varit inne och läst dina reseberättelser tidigare, men med mobilen kan jag inte kommentera (av någon outgrundlig anledning) så nu är jag här igen och njuter. Kan aldrig få för mycket av Frankrike …

  Gilla

 2. Fint om Aix. Var där för jättelänge sedan. Minns fontänerna och en allé med plataner. Vi tog en bussresa ner till Camargue en dag och såg flamingos och vilda hästar.

  Gilla

 3. Fantastiskt trevligt att få följa med till Aix-en-Provance! Härliga foton! Modigt av dig med så många snygga streetfoton!
  Tack för att du delar med dig!

  Gilla

 4. Ett toppen inlägg om Aix! De gamla fina kvarteren är ju oförändrade rent arkitektoniskt, men ”nymodigheterna” som den suveräna toa-skylten är ju nya:-)
  Å konstigt nog är vyerna du visar inte alls helt olikt spanska städer/byar.

  Gilla

 5. Tack för detta jättefina besök i Aix-en- Provence, Så vackra bilder och en del kände jag igen. Jag har varit här några gånger i ungdomen och läst franska och även senare i livet. Njutbart att komma tillbaka.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: