Frankrike

Vad är det egentligen med Frankrike och tuppar?

När vi reser runt i olika länder är det alltid Patrik som kör och jag är kartläsare/GPS-läsare. Gillar man att fota som jag, då håller man dessutom alltid ögonen öppna för spännande motiv.

Som när vi åkte igenom en av alla mysiga franska byar, och jag fick se en tupp på en minnessten! Jag ropade rakt ut i bilen att Patrik skulle stanna bilen och köra tillbaka, det här måste ju undersökas närmare!

Vi hade ingen aning om varför man valde att placera en tupp som symbol på minnesstenen från Första Världskriget.

Oväntade platser och händelser är nästan alltid det bästa på resor. Man lär sig nya saker. Vid minnesstenen över människor från byn som stupat i Första Världskriget, fanns också den här plaketten från Andra Världskriget. Charles de Gaulle uppmanar fransmännen att tillsammans med honom kämpa vidare och inte se sig besegrade, trots de slag som förlorats. En dag skall fienden krossas och Frankrike återfå sin frihet och sin storhet. Leve Frankrike!

Under vår fortsatta resa såg jag tuppar överallt. Här på en gobeläng i slottet Chenonceau. Tänk att någon eller några har vävt den här, med alla små detaljer. Det här är dessutom bara en liten del av en väldigt stor gobeläng som täckte en hel vägg.

I butiken vid slottet i La Roche-Guyon, nära Giverny i Normandie, fanns tyger och annat med både hönor och tuppar.

I den Normandiska byn Beuvron-en-Auge såg jag de här bronshönsen. Vi brukar flyga till det land vi skall resa runt i, och hyra bil på plats, men vid sådana här tillfällen önskar jag att vi hade bilat ända hemifrån Sverige, så att jag kunde köpa även tunga och skrymmande saker som vi hittar på resorna. Å andra sidan, var skulle jag ha en bronstupp..?

Jag såg till och med en tupp på en bil. Lägg märke till den franska parkeringen… ;)

Vi såg många, många tuppar på både minnesstenar och andra platser, och jag kunde inte släppa tanken på alla dessa tuppar. Väl hemma googlade jag och fick svaret.

Tuppen är symbol för Frankrike, som en stridens, beredskapens och vaksamhetens tupp. Det förklarar varför tuppen placerats på en minnessten från kriget. Det latinska ordet för galler, det vill säga romarnas namn på de som bodde i Frankrike, är gallus vilket också är latin för tupp. Tuppen användes sporadiskt som nationalsymbol under medeltiden och fick en renässans under franska revolutionen, då den ersatte typiskt kungliga emblem som lejonet och den franska liljan. För revolutionärerna symboliserade tuppen vaksamhet och i dag är den en symbol för den franska nationella stoltheten.

Så nu vet både jag och ni varför Frankrike har en sådan kärlek till tuppar!

I nästa inlägg skall ni få se bilder från vårt besök i ett slott som låtit byggas och restaureras av flera olika kvinnor, och därför kallas Damernas slott. Slottet spelade dessutom en viktig roll under Andra Världskriget, och hjälpte många att fly från den ockuperade delen av Frankrike till den fria delen. Det skall ni få veta mer om. Välkommen att titta in igen!

10 kommentarer

  1. Franska fotbollslandslaget har tuppar på tröjan också.
    En bronstupp kunde du väl ställa i hönsgården :-) (Egen bil är ett måste vid besök på alla brocante…)

    Gillad av 1 person

    1. Å, det visste jag inte, kul! Måste kollas upp hur de ser ut! Ja, jag hade gärna köpt med mig en bronstupp till hönsgården, då hade de fått något att fundera på ;) Jag har sett så fina bilder och spännande texter från dig och ett par till under sommaren, som bilat genom Europa. Jag har varit sugen på det i flera år, men familjen har lyckats övertala mig att flyga första sträckan av tidsskäl, men nu undrar jag om det inte är dags att det blir som jag vill, bil ända hemifrån. Och för första gången är jag sugen på att resa igen, trots att vi just kom hem, det är något med Frankrike tror jag, som gör att jag alltid vill tillbaka.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: