Frankrike

Vi följer Route de Cidre genom Normandies böljande landskap

Längs Cidervägen ligger ett tjugotal gårdar som har öppet för provsmakning och försäljning av de typiska normandiska dryckerna cider, pommeau och calvados. Dessutom ligger orten Camembert på vägen från Le Mans upp mot Normandie. Det måste ju upplevas!

Landskapet i Normandie är väldigt omväxlande. Det är bitvis så stora höjdskillnader att det slår lock för öronen. Vi valde ofta småvägar för att få se mer av det vackra landskapet, då kunde vägarna vara så här smala. Men generellt blev vi imponerade av hur otroligt fina vägarna är. De ser ut att vara anlagda alldeles nyligen, och inte en enda tjälskada. Frankrike är verkligen ett perfekt land att bilsemestra i, det kan jag intyga.

Rätt som det var fick jag se en ko, och äppelträd. Dessutom på en och samma plats – så symboliskt för Normandie, det måste ju fotas! Jag studsade snabbt ur bilen för att fota de vackra, ljusa korna som jag gissar är av den franska rasen Charolais. Ett helt gäng med kor kom nyfiket fram för att hälsa. Bakom hela flocken kommer tjuren, ser ni honom?

Här är han. Jag hade aldrig vågat gå in i hagen till den bjässen. Charolais-tjurar kan väga upp emot 1400 kg, och den här killen ser ju rätt biffig ut. Men så fina de är! De har så fin form på huvudet att jag får lust att rita av dem.

Till sist var jag tvungen att slita mig från korna, vi skulle möta upp med våra vänner i Cambremer för litet sightseeing och lunch.

Cambremer var en väldigt charmig liten by med korsvirkeshus och minnesmonument över stupade i krigen, precis som många andra normandiska byar.

Titta, så fint postkontor..! Jag blev riktigt nostalgisk och önskade tillbaka både post- och bankkontoren i Sverige.

Efter Cambremer kom vi fram till en ännu mer smågullig by – Beuvron-en-Auge. Jag gissar att korsvirkeshusen inte är särskilt gamla i den här byn, eftersom de ser så raka ut jämfört med korsvirkeshusen i Le Mans, om ni minns? Överallt så prydligt och fint med planteringar och växter.

Spetsgardiner, förstås, som alltid i franska fönster. Och så fint med fönsterluckorna och den lilla brevlådan, och så blomlådan med Pelargoner som förhöjer intrycket.

Vi gick runt och tittade i byn och i butikerna. Vissa var dock stängda för lunch.

Här såldes det tuppar, igen. Och jag tänkte än en gång att vi måste ta vår egen bil ända hemifrån nästa gång vi reser, så att vi kan köpa med oss skrymmande och tunga saker om tillfället dyker upp. Läs gärna mitt inlägg Vad är det egentligen med Frankrike och tuppar?

Här kunde man provsmaka och köpa normandiska drycker.

Alla dryckerna var producerade i det här området med äpplen från trakten.

Patrik fick möjlighet att visa att gymträningen gett resultat i den här äppelpressen… men ser det inte litet tungt ut..?  ;)

Litet utanför byn fanns ett mysigt crêperie som var perfekt för lunch. Och vilka Hortensior! Sådana vill jag ha hemma hos oss.

Det var här jag åt en så god galette, som jag visade i inlägget Mat och dryck i Frankrike. Gjord av bovete och ugnsgratinerade grönsaker och så lufttorkad skinka på toppen. Så gott! Och definitivt mycket godare än det kanske ser ut.

Jackie valde crêpes med varm chokladsås, glass och grädde. Efter halva rätten blev det för mycket av det goda för Jackie, så vi bytte. Det blev ju som en lunch med dessert. Inte fel alls :)

I nästa inlägg skall jag visa hur vi åkte fel, men hamnade rätt ändå på vår väg mot Port-en-Bessin, där vi hade hyrt ett hus för en vecka.

Titta gärna in igen!

 

6 kommentarer

  1. Normandie är helt fantastiskt vackert! Förstår att du stannade när du såg kossorna och äppelträdet, det hade jag också gjort. Älskar både calvados och pommeau. Cider vill jag ha torr. Finns en jättegod torr cider på systemet från just Normandie.

    Gilla

  2. Normandie är verkligen vackert. Två somrar har vi hyrt hus där. Och jag håller med dig om minnesmärkena vid kusten, de får en intresserad på ett helt annat sätt av historia än vad skolan någonsin kunde lära ut. Samma sak med Berlin, efter våra dagar där ett höstlov såg jag serier och dokumentärer om när muren föll med helt nya ögon. För att inte tala om när vi var i Pyrenéerna en sommar! Allt som har med Katarerna och deras läror att göra blev hyperintressant – varför visste jag ingenting om en av de absolut största och framför allt mest sympatiska religionerna? Att vandra i ruinerna av de cistercienserkloster kvinnotokige Henry VIII raserade ger också perspektiv. Ja, jisses så jag har googlat för att få veta mer. Nu har jag precis köpt en bok från Amazon som handlar om boddenlandskapet i norra Tyskland, ett tips jag fann på en blogg när jag sökte mer fakta.

    Förresten har jag nyss upptäckt att Blogger gömt en del av dina kommentarer på mina lite äldre inlägg, men det var inte bara du som drabbats – där låg ett tiotal kommentarer som jag inte hade sett. :-(

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: