Frankrike

Mat och dryck i Frankrike – bon appétit!

Här kommer en lång bildkavalkad med mat och dryck från vår senaste resa i Frankrike – bon appétit!

Franska frukostar

Croissanter och kaffe, förstås. Och så de små, fina glasburkarna i dessertstorlek med yoghurt. Enligt Anni säljs det inte tetror med yoghurt i Frankrike, och det verkar stämma. Vi såg bara mängder med småyoghurtar, men inga större förpackningar. På något sätt blir det mer finess över frukosten med de små glasburkarna, än när man blandar yoghurt och flingor i en tallrik och slevar i sig.

Franska maträtter

På ett riktigt franskt crêperie finns det två sorters pannkakor. Den ena sorten är galette, som är en grövre sorts pannkaka som bakas på bovetemjöl och serveras som huvudrätt med matigare fyllningar. Man kanske kan säga att galetter är fransmännens motsvarighet till italienarnas pizza. Jag åt en väldigt god galette med en fyllning av ugnsrostade grönsaker och skinka.

I Frankrike väljer jag ofta canard, som jag alltid trott är anka, men kan det även betyda and..?

I ett shoppingcenter i Caen slog vi oss ned och beställde litet på måfå från deras lunchmeny. Jag och Jackie valde varsin baguette med, som det visade sig, en otroligt god fyllning – mums!

Hamburgare på en golfrestaurang i Port-en-Bessin. Ganska snabbt lärde vi oss att beställa stekt kött bien cuit, det vill säga välstekt, men oftast kom köttet in rosa eller blodigt i mitten i alla fall. Inte mig emot, jag tycker att det blir mer smakrikt så, men något att ha i åtanke på resa i Frankrike.

Ännu en hamburgare. Den här gången vid slottet i Chambord. Gemensamt för alla hamburgare vi åt, var att dressingen var så mycket mer smakrik än den mesiga hamburgerdressingen i Sverige. Bland annat berodde det nog på att det var dijonsenap i dressingen. Märkligt nog gick dressingen hem även hos Jackie, som annars är den som är mest skeptisk till nya smaker i vår familj.

Under nästan en vecka hyrde vi ett hus i Normandie, och då kunde middagen se ut så här med grillad entrecôte.

En natt bodde vi på ett hotell i Le Mans som fick mig att associera till filmerna om Sune, det vill säga långt ifrån lugn och ro i restaurangens matsal… Vi valde att äta middag i staden istället, och med hjälp av Tripadvisor hamnade vi på Le Bistrot de la Vieille Porte. Vilket smart koncept de hade! Enkelt och snabblagat, rustikt och snyggt serverat. Jag beställde en köttbit bien cuit, men den kom in i princip rå. Till den ett slags potatismos med smak av champinjoner, som var otroligt gott.

Omelett till lunch i Port-en-Bessin, med pommes frites. Inte så vanligt tillbehör till omelett i Sverige, men det var riktigt gott med krispig pommes frites till den krämiga omeletten.

Osso Buco med risotto på en italiensk snabbmatsrestaurang. Risotton var krämig och god och kalvläggen så möra och smakrika. Jag måste laga det snart, så att jag får känna de smakerna igen. Osso Buco är oftast ett säkert kort om det finns på menyn. Kalvlägg som kokas länge och blir mört så att köttet smälter i munnen, och så de mustiga smakerna som fått koka ihop till en god sås.

Vi åt flera gånger på golfrestauranger, eftersom Patrik tränade och spelade golf under resan. Standarden på restaurangerna var betydligt högre på de golfklubbar vi besökte i Frankrike än på de hemma i Sverige, där golfrestaurangerna har problem med lönsamheten och därför ofta försöker spara in på livsmedel och annat.

Snabbmat med finess vid slottet i Versailles. Till kycklingsalladen fick jag inte en kladdig gräddfilsdressing, utan en vinägrett av olivolja och balsamvinäger.

Godast under resan

Patriks och min första måltid under den här resan i Frankrike blev en Thai-style spiced chicken med kinakål och grönsaker på Café du Trocadéro. Jag borde ha frågat om ingredienserna, för det var så gudomligt gott. En sådan här sallad skulle jag kunna äta varenda dag och inte ledsna. Bella valde ett urval av franska ostar och Jackie valde panerad torsk med pommes frites.

Största överraskningen

I kuststaden Deauville åt jag en Caesarsallad med färska sardeller. Det var första gången jag fick hela fiskar i caesarsalladen. Ovan som jag är med hela fiskar i salladen reagerade jag på uppläggningen, men smaken fick klart godkänt. Däremot saknade jag äggen från våra egna höns, titta bara så blek gula de här äggen hade.

Trevligast fika

En dag gjorde vi en längre utflykt till tre av Normandies hamnstäder. I Honfleur strosade vi omkring i gränderna och beundrade de vackra miljöerna. Plötsligt fick jag se några alldeles ljuvliga muggar i ett skyltfönster. Jag blev blixtförälskad och ville köpa varenda en! Jag skall visa bild sedan, men hur som helst lockade muggarna in oss i butiken, och det visade sig vara ett jättemysigt, gammaldags café :)

Shopping i en typiskt fransk livsmedelsbutik

Det är så roligt att strosa runt och kika på utbudet i olika länders livsmedelsbutiker. Det som framför allt skiljde sig åt mellan svenska och franska livsmedelsbutiker, var att utbudet av ostar och yoghurt i småförpackningar var enormt i Frankrike. I just den här butiken var utbudet dessutom stort på färska korvar, det ser jag sällan i Sverige.

Klassiskt franska drycker

I Normandie tillverkas olika slags drycker gjorda av äpplen. Vi provade att dricka normandisk äppelmust, som var väldigt god. Inte lika söt som den äppelcider som säljs i svenska livsmedelsbutiker. Dessutom är den inte jäst.  Calvados är ett normandiskt äppelbrännvin som tillverkas genom att man destillerar cider och lagrar drycken på ekfat innan den tappas upp på flaskor. Pommeau görs av ett år gammal calvados blandad med äppelmust. Den kan ha litet olika smaker, men vanilj, karamelliserade äpplen, plommon och torkade frukter är vanliga smaker.

Franska desserter

Ni har sett den ena sortens franska pannkakor, galetten, och här är den andra. Crêpe, som görs av vetemjöl och är sötare än en galette. Den serveras med söta fyllningar eller som här, med varm chokladsås, glass och grädde.

Bellas jordgubbssoppa vid Château de Chambord.

Jackies chokladdessert vid slottet i Chambord.

Patrik och jag delade på en slags pannacotta med karamelliserad ovansida och kolasås. Jag är inte kompis med min mobiltelefonkamera som ger så konstig färgton i bilderna, men gott var det här i alla fall. Och litet extra gott blev det nog, eftersom det var en så mysig kväll på en uteservering i Cheverny.

En av mina favoritdesserter – Crème brûlée. Jag åt den flera gånger i Frankrike, ibland med vanilj- och ibland med apelsinsmak.

Tjejerna fick in helt färskpressad fruktsmoothie på en uteservering i en liten by i ingenstans. Jag provsmakade och den var gudomligt god.

Jag tror att jag vågar påstå att fransmän inte är särskilt bra på kaffe… I Italien finns det kaffemaskiner överallt, till och med på minsta lilla bensinstation, och kaffet är alltid gott. Där ligger fransmännen i lä. Här fick jag in en kaffe med grädde, vilket inte gjorde kaffet godare direkt.

Vid Château de Cheverny smakade kaffet mycket bättre.

Vatten i en fin flaska som matchade de macarons som Bella beställde i en kiosk vid slottet i Versailles. Hur ofta händer det att man får små fina bakverk fint förpackade när man handlar i en kiosk i Sverige..? Inte ofta.


I nästa inlägg skall ni få se några bilder från vår resväg. Bland annat åkte vi förbi stora, stora fält med gula solrosor. Och skall jag visa bilder från de fina, gamla delarna av staden Le
Mans.

Välkommen att titta in igen och följa med oss på vår resa genom text och bilder!

14 kommentarer

  1. Jag också! Anka är för mig en vit fågel av någon anledning, och and den vanliga gräsanden. Men nu blev jag tvungen att googla, och så här står det på Wikipedia: Ankor är den domesticerade formen av gräsänder. Så du har rätt, det är samma sak :)

   Gilla

 1. Om du kikar in på Cafe du Trocaderos facebooksida ser du att de nyss lade upp en bild på just den där salladen – jag är säker på att du kan fråga vad den innehåller, speciellt när du brer på med hur fantastiskt god du tyckte den var!
  När Mia från Miasmix var här förra söndagen hade hon med en flaska alkoholfri fransk cider som finns på systemet – bilföraren fick ett glas av den istället för av det mousserande vinet. När de åkte igen lämnade de alla rester till mig och jag hade inga problem med att dricka upp cidern – den var fantastiskt god.
  Jag tror bara att det är i Sverige och Danmark det finns yoghurt på enliters tetror. Till och med i Norge har de allt i plast. Usch.
  Brylépudding – Flan – är spansk nationalefterrätt, typ. Det tror man inte när man hör det svenska namnet. Men visst har Beate rätt i att de gillar Crema Catalana (Crème Brûlée) också, den skiljer sig dock lite i smaken.
  Skrattar gott åt dina fiskar i Caesarsalladen, det fick jag också i fina orangeriet vid Kensington Palace. Inte alls gott, tyckte jag.

  Ser fram emot nästa inlägg! :-)

  Gillad av 1 person

  1. Jag säger som Beate brukar säga, toppen med Blogglandia, där man lär sig så mycket nytt hela tiden! Nu har jag skrivit till restaurangen som lagade den suveränt goda salladen och frågat vad den innehöll, hoppas jag får svar :)
   Cidern från Normandie är verkligen god, mycket mer smakrik och fyllig och inte alls söt och syntetisk som jag tycker att cidern som säljs här hemma kan vara. Kul med träff med Mia och hennes vänner!

   Gilla

 2. Det ser verkligen jättegott ut! Jag blir också jättesugen på canelén. Jag har bakat sådana själv men nu var det rätt länge sedan eftersom det tar sin tid.

  Gillad av 1 person

   1. Jag har fuskat och kört med silikonformar som jag köpt från Amazon:
    https://www.amazon.co.uk/L%C3%A9ku%C3%A9-Cavity-Cannelais-Bordeaux-Black/dp/B002ZRQ2H6/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1502657356&sr=8-3&keywords=canele+moulds

    Jag har även den större varianten men föredrar själv de mindre.

    Jag har ätit dem i Paris och även köpt från http://www.sophiescanele.se/ i Stockholm och jag kan inte känna någon direkt skillnad när de är gjorda i kopparformar. Men visst skulle det kännas mer äkta att ha de riktiga formarna. Jag smörjer formarna med bivax och det gör mycket med ytan på kakan. Dock är det nog lättare att rengöra kopparformarna än silikonformarna. Det blir spännande att se om du testar vid tillfälle. De brukar gå åt sjukt fort här hemma när jag väl gör dem. :)

    Gillad av 1 person

   2. Tusen tack för länk och tips! Jag kommer inte att kunna vänta särskilt länge inser jag, med att beställa formar. Nu är jag så nyfiken på att själv testbaka :)

    Gilla

 3. Frankrike är ju känt för sitt goda kök, även om ni åt ”internationellt”. Å hungrigt blev jag också, såklart:-)
  I Spanien har jag heller aldrig sett tetror med yoghurt. Däremot älskar spanjorer creme brulee, vilket jag också gör.
  Kaffe med (söt) vispgrädde är ganska vanligt även i Tyskland och Schweiz bland annat. Cappuccino kallas den (äckliga) varianten där…
  Precis som du älskar jag gå runt i livsmedelsbutiker i utlandet. Å utbudet slår helt klart det svenska både vad gäller antalet varor och kvalitet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: