Frankrike

Deauville – nordkustens motsvarighet till Cannes

Direkt efter frukost begav vi oss iväg mot de omskrivna kuststäderna i Normandie. Vi började med Honfleur, som vi läst kunde bli ganska folktät mitt på dagen, och sedan vidare till Deauville och vidare på småvägar tillbaka till huset.

Från huset vi hyrde i Port-en-Bessin var det litet långt att åka till de platser vi planerat att se som låg österut i Normandie. Därför blev det en ganska snabb visit i Deauville den här dagen. Men vi kunde ana att det vi läst om Deauville stämde. Ett par dagar senare, när vi besökte en av Deauvilles galoppbanor, fick vi det bekräftat. Ni skall få se bilder i ett separat inlägg.

Deauville anses vara nordkustens motsvarighet till Cannes och Monte Carlo. De fashionabla parisarnas sommarlekplats och juvelen i kronan bland kuststäderna. Sedan slutet av 1800-talet har franska och internationella jetsets roat sig här på golfbanorna, på kapplöpningsbanorna, på marinan, strandpromenaden, kasinot och på den årliga filmfestivalen.

Den internationellt erkända filmfestivalen hålls varje år i september och lockar både franska och amerikanska skådespelare. Berömt filmfolk får en egen badhytt nere på strandpromenaden. Här har bland andra Daniel Radcliffe en badhytt.

Lasse Hallström i gott sällskap :)

Vi var i Deauville under högsäsong i slutet av juli, men även om det var varma vindar blev ingen av oss lockad att bada.

Efter att ha strosat omkring på stranden, kikat på namnskyltarna på badhytterna och plockat snäckor, gick vi till en av restaurangerna vid stranden och beställde in lunch. Vad sägs om Caesarsallad med hela fiskar. Bilden finns med i mitt inlägg om Mat och dryck i Frankrike.

I varje större fransk stad – en vintagekarusell :) Bildkvaliteten är tyvärr inte så bra. Vi hade bilar både bakom och framför oss och kunde inte stanna, så jag fotade genom bilrutan. Men ni ser ju, symbolen för Frankrike dyker upp även på karuseller! Här har jag skrivit om Tuppens roll i Frankrike.

Litet suddigt, men visst anar man hur vacker den är? Och jag är imponerad över att jag inte såg graffiti eller klotter någonstans i Frankrike, och inte på de fina karusellerna heller.

Jag var litet besviken över att vi inte hade möjlighet att vara på stranden tidigt på morgonen, så att jag kunde fota galoppörerna som tränas där då. Men på vägen tillbaka fick jag plötsligt se ett gäng hästhuvuden bakom en häck mellan oss och stranden! Vi hittade en liten väg ned mot stranden, parkerade i dikeskanten och sprang som vettvillingar flera hundra meter för att genskjuta hästarna.

Hovspåren på Plage de Cabourg…

… och hästarna. Tyvärr inga galoppörer och tyvärr hann vi inte fram för bättre bilder. Men vi fick se hästar på stranden i alla fall, alltid något.

Vi pustar ut, och Jackie äter en jättemaräng som hon köpte i Honfleur ;)

På vägen tillbaka mot huset vi hyrde passerade vi Varaville. Som jag nämnt tidigare är Normandie ett enda stort minnesmärke över vad fransmännen fick utstå under tyskarnas ockupation och under befrielsen.

Det här är ett minnesmärke över de män från Varaville som dog för sitt land, och för världen anser jag. Det är hemskt att tänka på hur världen hade kunnat se ut i dag om nazisterna inte hade besegrats. Under bara några år avrättades systematiskt sex miljoner människor på grund av att de var judar, och sammanlagt 17 miljoner människor för att de av någon anledning inte förtjänade att leva enligt Hitlers regim. Tänk om Nazityskland hade lyckats behålla makten över Europa…

Några snabba tips inför ett besök i Deauville

★  Missa inte strandpromenaden med de färgglada parasollerna och badhytterna
★  Ett besök på galoppbanan är något man inte glömmer, inlägg med bilder därifrån kommer :)
★  När vi reste genom Deauville såg vi många, många fantastiska hus och andra byggnader. Vi hade inte möjlighet att tillbringa mer tid i staden eftersom avståndet till huset vi hyrde var för långt, och jag kunde tyvärr inte fota allt fint. Jag skulle gärna komma tillbaka och se mer av både staden och den andra galoppbanan
★  Från Honfleur till Deauville är det 30 minuters bilresa, så det är inga problem att hinna se båda platserna på samma dag

I nästa inlägg skall ni få se den mysiga hamnen i Honfleur, fiskmarknaden, de gamla korsvirkeshusen från medeltiden, charmiga gränder, ett mysigt café med fina koppar, chokladtillverkning och förstås en vintagekarusell :)

Välkommen att titta in igen och följa med oss på vår resa genom text och bilder!

6 kommentarer

 1. Jag tyckte det var intressant hur Deauville/Trouville och Honfleur skilde sig från varandra. Korsvirke och vackra hus fanns på alla ställen men kuststäderna var ju lite tjusigare, exklusivare. Kanske just därför som jag tyckte så mycket om Honfleur. Och den där hamnbassängen med de faktiskt riktigt höga husen runt om, dessutom svarta, den var annorlunda. Äldste sonen köpte en riddarhjälm i en av butikerna där. Tyvärr var vi där när min analoga kamera höll på att dö (ja,det var ett tag sedan), jag tog en del färgfoton men filmade mest. Vilken skillnad det var när filmrullarna bara rymde 36 bilder och man fick sovra hårt bland motiven! Dottern och maken tog fler foton, men de har såklart inte fotograferat det jag minns. Förutom det att Mellangrabben hade fruktansvärt ont i magen när vi var bland badhytterna, det syns på alla bilder.
  Så vackra foton du tog på stranden! Snacka om vidder och vackra färger.

  Gilla

 2. De är så roligt att läsa din blogg, blir så inspirerad. Härlig blandning av bilder, de gillar jag. Ser fint ut där. Väldigt kul med alla tuppar överallt.

  Gilla

 3. Deauville verkar vara ett mysigt ställe. Stranden med alla färgglada parasoller – coolt! Men var befann sig alla människor? Var det dåligt väder?
  Gillar badhytterna skarpt!
  Karusellerna känner jag igen från England, där alla badorter har likadana. Jättekul! Å hästarna påminner mig om Camargue i södra Frankrike.

  Gillad av 1 person

  1. Det var väldigt fint och mysigt i Deauville. Jag hade hört att man kunde skippa Deauville och satsa på Honfleur, Rouen och andra platser med en äldre historia, men jag gillade det jag såg i Deauville och hade gärna stannat litet längre. Stranden var enormt stor, så trots att det var många på stranden fanns det väldigt mycket plats kvar. Det var ingen strålande sol den här dagen och dessutom blåsigt, men vi ändå litet överraskade över att det inte var packat på stranden.

   Kul att de brittiska badorterna också har gamla karuseller :) Jag har bara varit i London och i Skottland, aldrig vid någon badort. Det står på min lista ;) I Camargue har jag däremot varit och sett skimlarna och de svarta tjurarna. Dit vill jag resa igen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: