Frankrike

Härligt familjehotell lockar oss till gamla stan i Le Mans

Efter en vecka i Loiredalen var det dags att börja resan mot Normandie. Staden Le Mans ligger lämpligt till på vägen norrut, så där skulle det passa med ett enkelt boende som bara skulle tjäna som övernattning och någon timme i poolen. Men, man får som vanligt vad man betalar för… Det var allmänt ofräscht och doften i trapphusen fick oss att må illa. Vi provade att andas enbart med munnen, men det hjälpte inte. Dessutom var poolen iskall och i hotellets restaurang var det långt ifrån den mysiga stämning som vi upplevt på hotellen på landsorten.

Några lärdomar inför framtida hotellbokningar

★  Bo på landsorten – du får mycket mer för pengarna, betydligt mysigare atmosfär och personligare bemötande (inlägg kommer om alla våra boenden och resvägen)
★  Om du bokar hotell i en stad, skippa kravet på utomhuspool eller var beredd på en högre kostnad för boendet
★  När hotellet får omdömen på Tripadvisor i stil med ”Härligt familjehotell”, då är det dags att dra öronen åt sig. Inget illa menat mot barnfamiljer, vi är ju en själva, men att känna sig som statist i en kaotisk Sune-film passade inte oss

Frukostbuffén får klart godkänt, det fanns mycket gott att välja mellan. Men ser ni alla ben, och en bar mage, i bakgrunden? Ni kanske gillar att börja dagen med fart och fläkt, men själv föredrar jag att starta lugnt och tyst.

Ingenting dåligt som inte för något gott med sig, heter det ju. Och så blev det. Istället för att ägna eftermiddagen vid poolen och äta middagen på hotellet, åkte vi till de gamla stadsdelarna av Le Mans, där vi läst att det fanns både fin arkitektur och en restaurang som verkade intressant.

Vi gick omkring i de smala gränderna och njöt av lugnet och stillheten i den vackra miljön.

Ser ni vilken läcker utomhusbelysning de har? Och intressant med de stora stenbumlingarna framför och lutade mot fasaderna. Varför står de där?

Så snygg konstruktion av brevlådor! På bilden ovanför ser man hur fint de passar in i miljön.

Det är så fint när man lagt ned tid och arbete på utsmyckningar och inte bara tänkt praktiskt och funktionellt. Så fint torn, och taket sedan… Det syns inte på den här bilden, men varje liten skifferplatta sitter fast med spikar. Förstå vilket arbete att lägga det taket!

Snett och vint och väldigt charmigt.

Och så mötte vi upp med våra vänner för en gemensam middag :)

Vi såg många mysiga små restauranger i gamla stan, men vi hade bespetsat oss på en som fått väldigt fina omdömen på Tripadvisor.

Så snyggt när gatuskyltarna passar in i miljön.

Som jag nämnt tidigare finns det minst en kyrka i varje stad i Frankrike,  och inte sällan en katedral. I Le Mans finns en fin och pampig katedral, en liten del av den syns på bilden. Ser ni så fint utsirad lyktstolpen är?

Några snabba tips inför ett besök i Le Mans

★  Gamla staden (googlesök på Le Mans la vieille ville så hamnar du rätt på kartan) är en väldigt mysig stadsdel att strosa omkring i
★  Vi parkerade på en stor parkering mellan Cathédrale St-Julien du Mans och Cinéma Pathé Le Mans. Gå mot katedralen så hamnar du i gamla stan
★  Restaurangen La Vieille Porte var både väldigt mysig och prisvärd. Av 621 omdömen ger 95% den omdömet mycket bra eller utmärkt. Den har öppet lunch- och  middagstid, stängt däremellan. Boka gärna bord, det blir snabbt fullt

I nästa inlägg skall ni få se bilder från vår resväg upp från Loiredalen genom Normandie. Vi stannade bland annat till i byn Camembert, och vi åkte längs den så kallade Cidervägen där vi provsmakade och köpte med oss de typiskt normandiska dryckerna cider, pommeau och calvados. Och så stod jag öga mot öga med en stor, fransk Charolais-tjur på 1400 kg.

Välkommen att titta in igen och följa med oss på vår resa genom text och bilder!

 

10 kommentarer

 1. En ort att skriva upp på besökslistan, tror dock att jag bor på annat hotell ;-)
  Stenarna är för att skydda fasaden från närgångna fordon och parkeringar. Ibland står de skyddande vid stuprör. I Gamla Stan i Stockholm står de i gathörnen för att inte bilarna ska få med sig hörnet när de kör för nära i de trånga gränderna. Jag har faktiskt tagit bilder för ett framtida inlägg om bl a detta!

  Gillad av 1 person

 2. Men så fint de ser ut, vilken vacker och mysig miljö som du fotat så himla bra. Så roligt att få följa med på eran resa. Får helt klart mersmak på Frankrike….

  Gilla

 3. Jag har fått en häst på tån på 700 kg och visserligen kändes det inte så farligt men 700 kg till njaeee. Däremot verkade ni nästan ensamma i resten av Le Mans, många fina som vanligt

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: