Frankrike

Château de Chenonceau – damernas slott

Frukosten serverades litet senare än vad vi hade önskat, på slottshotellet där vi övernattat, så vi kom vi iväg litet sent till Château de Chenonceau. Det hade redan börjat fyllas på med besökare när vi kom fram, men absolut inte på samma sätt som vid Versailles.

Men titta vad vi fick se på parkeringen! En så läcker och välskött Citroën DS. I Frankrike stod DS i bilbeteckningen för gudinna, i Sverige kallar vi den för padda… Det kan mycket väl vara så att det var den här underbara bilen som gjorde mig mest exalterad just den här dagen ;)

Men nu var vi framför allt här för att se ett av Loiredalens mest berömda och besökta slott! Man brukar säga att det är sex olika kvinnor som har haft betydelse för Château de Chenonceau. Tre av dem hade själva stor del i uppförandet och tre av dem spelade en stor roll i att bygga ut och förändra slottet efter tidernas ideal. Några var hustrur och ett par var älskarinnor till Frankrikes konungar.

I slutet av 1500-talet lät Catharina av Médici, hustru till den franske kungen Henrik II, bygga det 60 meter långa galleriet i två våningar tvärs över floden Cher. Under första världskriget användes slottet som sjukhus och galleriet, som fanns på både nedre och övre våningen, utgjorde sängsalar.

Slottet tog emot fler än 2000 skadade, de flesta väldigt allvarligt, under första världskriget.

Under andra världskriget var slottet en tillflykt för flyktingar och motståndsmän. Den 17 juni 1940 gav Frankrike upp kampen mot Nazityskland och några dagar senare skrev fransmännen under en vapenvila med Tyskland. En så kallad demarkationslinje, det vill säga en gräns som inte fick överträdas, drogs mellan det fria och det ockuperade Frankrike. Mitt över den gränsen låg slottet Chenonceau.

Huvudentrén i slottet ledde från den naziockuperade zonen och galleriets södra dörr ledde till den fria Vichyzonen. Tyskarna bevakade visserligen floden, men många lyckades fly genom slottet och komma ut fria på den andra sidan.

Som jag visat tidigare var det vakter, poliser och/eller militär på de flesta offentliga platser som vi besökte. Bella ställde upp som fotomotiv, så att jag kunde smygdokumentera bevakningen av slottet ;)

Slottet hade två egna kapell, ett på vardera våningen.

Det var svårt att få till rättvisande bilder eftersom ljuset var ganska dunkelt i rummen, men ni kanske ändå kan ana vilken prakt det var med både sänghimlar, gobelänger, takmålningar, lister, ja allt!

Som vanligt får man inte missa att höja blicken och se uppåt mot taken.

Blomsterarrangemangen var fantastiska och det var nästan värt ett besök på slottet bara för att få imponeras av dem.

Ganska tunga möbler med mörka tyger. Tur att slottet hade galleriet med många fönster, annars hade det blivit väldigt dystert inomhus.

Ett litet diskret porträtt av Ludvig XIV i hans sovrum.

Utsikten mot det sagolika tornet som från början var en befäst kvarn och byggdes på1400-talet, innan själva slottet.

Självklart hade även det här slottet en stor park, ja faktiskt flera stycken. Det här är en av dem.

Jag undrar om det var i det här huset det fanns en utställning med vaxfigurer i tidsenliga kläder? Det tipsas tyvärr inte om den utställningen på slottets hemsida, och jag hade inte läst om den någon annanstans heller, så den missade vi tyvärr.

Kan man bli annat än imponerad av så vacker arkitektur?

Till sist gick vi ned i källaren, till köket.

Bara en bild till från slottet, allting var ju så fint! Först blev jag imponerad, sedan kunde jag inte låta bli att börja tänka praktiskt, på allt damm som måste samlas i alla tyger, skrymslen och vrår. Vilket jobb att hålla allt putsat och rent hela tiden.

Jag anammade tydligen laissez-faire-stilen litet väl mycket för Bellas smak ;) Vid toaletterna såg jag en skylt för damernas, en kvinna med lång klänning. Men å vad bra, det fanns en till toalett för damernas, att döma av skylten med en dam i  kortare klänning. Jag klev in. Rakt in på herrarnas. Bella skämdes som ni ser, och jag passade på att ta en bild för att föreviga historien :)

Äntligen dags för labyrinten! Bella hade hört att man alltid skall hålla till höger i labyrinter, så hittar man ut igen. Idén måste testas, så det blev en tävling – först till bersån i mitten. Bella skulle hålla till höger, Patrik till vänster, och Jackie litet som hon kände för. Själv fotade jag, men testade förstås efteråt. Det är faktiskt litet spännande med labyrinter, när man inte är säker på hur man skall ta sig ut igen.

Om teorin håller vet jag inte, men Bella vann i alla fall :)

Några snabba tips inför ett besök på Château de Chenonceau

★  Château de Chenonceau ligger väldigt nära Château de Chambord och Château de Cheverny, så försök att hinna med alla tre, eller ännu fler 🙂
★  Slottet var öppet 09.30 – 20.00
★  Vi kunde inte betala och skriva ut biljetter hemifrån, men vi var på plats kort efter att slottet öppnat och behövde inte stå i kö mer än några minuter. Inträdet kostade 13 euro/vuxen och 10 euro/barn.
★  Parkering finns ungefär 200 m från slottet
★  Trevliga och bra restauranger och caféer finns vid slottet
★  Missa inte vaxkabinettet som skall finnas inom slottsområdet, med dockor i tidstypiska kläder
★  Se till att vara på plats i god tid, helst innan slottet har öppnat. Sedan blir köerna långa

Efter att ha besökt fyra olika slott, fyra dagar i rad, och dessutom bott vid ett slott och i ett annat, så var vi rätt så mätta på slott. Nu var det dags att börja resan norrut i Frankrike, mot Normandie!

 

12 kommentarer

 1. Ja, visst är det imponerande. Jag blir alltid lika fascinerad över broar som byggs över vatten, hur mycket kunskap det ligger bakom det, och nu ett slott också.
  Haha, jag kan tänka mig vilka tankar som flög genom huvudet på de kvinnor som såg er gå in på herrarnas :)

  Gilla

 2. Väldigt vackert slott, delen som går över vattnet är mycket imponerande – direkt funderar jag över hur de gjorde när de byggde just den delen. Noteras till måste-listan.
  Vad gäller dammet så hade de nog personal som tog hand om sådant – tänk om man hade det. Jag tycker att det blir mycket damm även i liten stuga.
  Gå in på herrtoan är väl inget problem ;-) Jag gjorde det en gång med dottern på Eurodisney, hon hade bråttom så jag hann inte se pissoaren. Förrän vi gick ut ur toabåset. Förra sommaren hamnade vi på en tysk vägkrog med evighetslång kö till damtoan, så när Lillhunken sa att det inte var någon kö alls på herrarnas gick jag dit istället. Jisses, de har inget som jag inte redan har sett. Det var bara en tysk man som reagerade när jag gick därifrån, han trodde att han gått fel. Speciellt som jag inte var den enda kvinnan som gick på herrarnas. Stackars japanska damer som snällt köade, de trodde nog inte sina ögon.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, och egentligen var det ännu värre… jag blev nämligen helt paralyserad när det jag såg inte stämde med var jag trodde att jag gick in, så jag stod där i säkert två-tre sekunder innan jag insåg att jag måste gå ut, snabbt ;)

   Gillad av 1 person

 3. Vilket härligt inlägg, både vad gäller suveräna bilder och väldigt intressant text. Sååååå mycket man lär sig i blogglandia.
  Roligt att du började med Cittran, älskar den bilen:-)
  Skoj också att du gick in på fel toa:-) Jag menar kläderna som bars av killar på den tiden var ju faktiskt ganska så feminina…

  Labyrinten påminner om The Shining. Kul att Bella hade rätt om med att hålla till höger. Hon vann ju. Det räcker som bevis;-)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: