Frankrike

Château de Cheverny – förebild för slottet Moulinsart i Tintin-böckerna

I Loiredalen finns många slott och flera har öppet för allmänheten. Besök så många du hinner, för arkitekturen, parkerna, lyxen och inte minst för historien kring slotten och svunna tider.

Vi valde att besöka fyra helt olika slott under vår resa. Från det grandiosa slottet i Versailles till det vackraste jag sett i Chambord. Den här dagen var det dags att besöka Château de Cheverny, bara 40 minuters bilresa från slottet i Chambord.

När jag var barn ville jag bli som Tintin – journalist ute på spännande äventyr med en vit liten Milo vid min sida. Därför var faktiskt en av de viktigaste anledningarna att besöka just det här slottet, att det varit förebild för det fiktiva slottet Moulinsart i Tintin-böckerna. Moulinsart är nästan en exakt kopia av Château de Cheverny som ni ser. Det är bara de yttre flyglarna på slottet som inte är med.

Filmtips!

Missa inte filmen Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, där förekommer slottet Moulinsart. Filmen är riktigt sevärd och har blivit en världssuccé, vilket är lätt att förstå så snyggt gjord som den är.

En väldigt fin park vid slottet. Betydligt mer blygsam än slottsparken i Versailles, men på sätt och vis mer inspirerande just därför tycker jag.

Men anfäkta och anamma, bomber och granater, riv mina råsegel – ingen wifi!!!

Slottet har haft öppet för allmänheten ända sedan början av 1900-talet och är känt för sin vackra interiör och samling av möbler, gobelänger och konstsamlingar. Och jag tyckte verkligen om inredningen – möblerna, tapeterna, allt!

Som vanligt gäller att man måste höja blicken för att inte missa alla vackra tak – se bara!

Ser ni att vinflaskan, kopparna, frukterna och råttan är byggda av lego? Det pågick en lego-utställning på slottet när vi var där. Litet synd, tyckte jag, att de blandade in lego i det fina möblemanget. Jag hade hellre sett rummen för sig och konstverken av lego för sig. Ibland är det kul med galna stilbrott, men just här tyckte jag att känslan för den fina miljön gick litet förlorad.

Ser ni jakthunden på bordsduken? Sådana jakthundar hade slottsägarna – 90 stycken! Två gånger i veckan tas de ut på jakt.

En av attraktionerna vid slottet sades vara att se på när alla hundarna skulle få sin lunch. Jag var gaaaanska skeptisk, hur spännande kan det vara att se 90 hundar få mat..? Men vi var på plats när det var dags, och fick en glimt av 90 hundar som rusade ned för en trappa för att få mat.

Vi såg inte själva utfodringen, eftersom det var så många som stod närmare hundgården och skymde sikten, men vi gick tillbaka och tittade på hundarna efteråt.

De såg ut att vara välskötta och i fin form. Jag var litet rädd att jag skulle behöva se 90 uttråkade, stressade och övergödda hundar som bara fanns vid slottet för att locka  besökare, men så verkade inte vara fallet.

Vi mötte upp med våra vänner och fikade vid orangeriet och jag valde en canelé till kaffet. Canelé, det franska kulinariska bakverket, sådana som jag fick ett sådant begär efter för några år sedan. Det yttre skiktet av bakverket skall vara karamelliserat och knaprigt medan det är mjukt inuti. Den här var dessvärre inte lika god som de som Sophies Canelés bakar i Stockholm, eftersom den var mjuk rakt igenom. Men kul att få äta något äkta franskt när man är i Frankrike :)

Vid slottet finns en interaktiv Tintin-utställning som vi förstås besökte :)

På utsidan av byggnaden satt likadana skyltar som finns med i boken Rackham den Rödes skatt, när Kapten Haddock lyckas köpa slottet Moulinsart med hjälp av Professor Kalkyl.

Det blev åska, rummet blev kolsvart och spegeln krossades. Självklart ringde det i telefonen, precis som i boken! Kvinnan i luren pratade franska, så barnen förstod inte vad hon sade, men kul var det i alla fall :)

 

Några snabba tips inför ett besök på Château de Cheverny

★  Till slottet i Cheverny är det 2 tim bilresa från Paris
★  Château de Cheverny ligger väldigt nära Château de Chambord och Château de Chenonceau, så försök att hinna med alla tre, eller ännu fler :)
★  Slottet var öppet 09.15 – 18.30
★  Vi kunde inte betala och skriva ut biljetter hemifrån, men vi var på plats när slottet öppnade och behövde inte stå i kö mer än några minuter. Inträdet kostade 11 euro/vuxen och 8 euro/barn.
★  Parkering fanns helt nära slottet.
★  Château de Cheverny är förebild för det fiktiga slottet Moulinsart i Tintin-böckerna
★  Det fanns ett mysigt orangeri med goda bakverk och även lättare maträtter. Staden Cheverny är i sig också värd ett besök, och där finns också många restauranger

Vår resa fortsatte söderut genom Loiredalen, innan vände uppåt igen mot Normandie. Ni skall få se bilder från ett slott som styrts av bara kvinnor, fem stycken närmare bestämt. Det blir bilder från charmiga franska byar och ett par storstäder. Ni skall få se typiska franska maträtter och drycker, bilder från den så kallade Cidervägen och bilder från vår dag på galoppbanan i Deauville. Jag har fotat en del från vår shopping och förstås från våra olika boenden, och så resvägen. Vi har besökt flera platser för landstigningen i Normandie, på D-dagen den 6 juni 1944, vi har besökt bunkrar och vi har sett den amerikanska kyrkogården med fler än 9000 gravplatser från andra världskriget. Vi har solat och badat och läst böcker. Vi har varit på golfbanan och vi har besökt Monets trädgård.

Välkommen att titta in igen och följa med oss på vår resa genom text och bilder!

13 kommentarer

 1. Jag tittade in bland dina följare och hittade bloggvännen som varit i Loiredalen, vilka vackra bilder! Nu måste jag ju dit också :) Jag skall avvakta hennes blogginlägg och se hur deras resa gick, det kanske kan ge en del tips.
  Hergémuseet står på min lista, dit måste jag! Patrik har varit i Bryssel många gånger i jobbet, men aldrig besökt Hergémuseet, konstigt. En plan börjar ta form, om en resa genom Europa med bil nästa gång. Då kan man pricka in Hergémuseet också :)

  Gilla

 2. När jag ser dina bilder känner jag ännu tydligare hur jag saknar att de slott vi besökte på vår resa inte hade några trädgårdar att tala om, jag har inte fått någon sådan inspiration i år. Men jag har en annan bloggvän som kör i Loiredalen just nu och har sett fantastiska trädgårdar, så när dina berättelser är klara och hon har kommit hem ska jag pricka in alla era ställen på en karta och se hur det ser ut. Hon har bl a varit på en historisk nöjespark som är så bra att det var femte (tror jag) gången hon var där! I sin blogg skriver hon inte om resan, bara på Insta.

  Och om du är lika Tintinfrälst som jag borde du ta dig till Hergémuseet utanför Bryssel. Vilken nostalgi-kick!
  Den där kakan har jag faktiskt inte testat än, den ser inte alls lockande ut. Men nu måste jag ju åtminstone prova en. Dottern bor nära inköpsstället …

  Gillad av 1 person

  1. Franskt fika är ju så gott :) Sophies caneléer kunde man beställa via webben tidigare, men nu tror jag att det går så bra med verksamheten så att man kan hämta i hennes butik på S:t Eriksgatan i Stockholm. Jag tror att jag skall önska mig i julklapp sådana kopparformar som man använder för att baka caneléer, och prova själv.

   Gillad av 1 person

   1. Ja, gör det! De finns i olika smaker. Jag gillar dem som smakar vanilj. Och var noga med att du får helt nybakade, färska caneléer. Det är de som har den där knäckiga utsidan som är så god.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: