Frankrike

Vi flanerar i Blois, och hamnar rakt i ett konstverk

Efter en fantastisk förmiddag vid Château de Chambord funderade vi på vad vi skulle hitta på fram till dess vi kunde checka in på nästa boende, som skulle bli ett slott faktiskt. Ni skall få se bilder från det sedan. Vi tittade i vår mapp som vi förberett hemma, med ett urval av platser och aktiviteter som verkade mest spännande längs vår resväg.

Staden Blois, fick det bli, bara 30 minuter från slottet i Chambord.  Vi ställde in mobilens GPS på Blois la Vieille ville, motsvarande gamla stan i Blois. Vi hittade utan problem en parkering, som dessutom visade sig vara gratis och ligga helt nära den gamla delen av stan.

Som vanligt i franska städer och byar – stenbelagda vägar och byggnader av sten. Just här var det inte så mycket som lyste upp mot den grå färgen, men ofta blir det väldigt effektfullt med blommor och andra växter vid fönstren och portarna. Gammalt, men ändå välskött och prydligt.

Plötsligt när vi gick i godan ro och flanerade, stannade vi upp allihop nästan samtidigt. Vad var detta?!

Det visade sig vara Escalier Denis Papin, en väldigt brant trappa uppkallad efter Denis Papin, en fransk fysiker och uppfinnare som bland annat uppfann en av de första ångmaskinerna. Just nu pågick en utställning där man hade fäst något färgat material på framsidan av trappstegen, som skapade illusionen av en himmel. Riktigt häftigt.

Vilken utsikt! Ser ni så långt man ser vägen? Andra saker som jag funderade på, var hur lugnt det var i staden och igen, hur smala vägarna är som går igenom städer och byar. Ett bestående intryck från Frankrike är också hur prydligt, rent och snyggt det är.

Vi flanerade vidare, och hamnade mitt framför Cathédrale Saint-Louis de Blois. Litet mätta på kyrkor och katedraler från tidigare resor nöjde vi oss med att beundra den från utsidan.

När vi gick runt katedralen hamnade vi i spännande, smala gränder och bestämde oss för att bara följa vägen dit den förde oss. Litet laissez-faire-mentalitet – det passade väl bra just här, som uttrycket kommer ifrån :)

Uppför och nedför, hit och dit vindlade sig gränderna. Ser ni duvan på lyktan högst upp till höger i fotot?

Plötsligt hade vi av en slump upptäckt nästa sak på listan över vad vi ville se i Blois, nämligen Les P’tits Clous. Jag förstår fortfarande inte vad namnet har med den franska liljan att göra, om någon vet så berätta gärna i kommentarsfältet här nedanför. Hur som helst hade jag läst att man kunde hämta ett häfte i stadens turistbyrå med olika vägar att promenera genom gamla stan. Det skulle finnas sådana här små markörer i vägen.

Det gjorde det också, och vi följde dem men utan karta. Det gick ju bra ändå.

Och plötsligt var vi här! I en liten oas mitt i stan med utsikt över takåsarna. Les Jardins de l’Ancien Eveche. En liten rosenträdgård.

Efter en tidig start på morgonen, en upplevelserik förmiddag på Château de Chambord och så strosandet i staden, hade barnen börjat ledsna. Bella försökte peppa sig genom att hjula som vanligt…

… och Jackie passade på att vila i gräset…

Så cool utsikt ut över staden, och vid husen kan man ana Loire-floden som flyter förbi. Precis som i en fransk film. Det här landet, alltså… ♥

Känner ni igen kyrktornet och husen från den förra bilden? Bron är Pont Jacques Gabriel över Loire-floden. Den byggdes i början av 1700-talet. Helt otroligt hur gamla byggnadsverk håller än i dag.

Besöket i rosenträdgården fick en dramatisk avslutning. Plötsligt skrek Jackie till, när hon blev stucken av en insekt. Fingret svullnade upp direkt och blev rött. Patrik hade hört att socker kan dra ut gift, så vi använde oss av Jackies godisförråd, hällde socker på platsen för bettet och höll fast sockret med ett plåster. Det brände och gjorde ont under eftermiddagen och kvällen, men det blev inget mer av det som tur var. Insektsbettet blev en anledning att bryta upp och börja bege oss mot vårt nästa boende, som var något alldeles extra.

Några snabbfakta inför ett besök i Blois

★   Här i Blois finns slottet där Frans I bodde större delen av året, när han inte bodde i sitt jaktslott, Château de Chambord. Jag tror att det är väldigt sevärt, och dessutom spännande att kunna jämföra de båda slotten med varandra
★  Missa inte gamla stan. Att gå runt till de platser vi besökte tar inte mer än trettio minuter. Sedan får man ju lägga till tid för eventuella stopp förstås, men själva promenaden tar inte mer
★  Escalier de Denis Papin är en upplevelse även om konstutställningen är avslutad när du kommer hit. Utsikten är fantastisk
★  Tycker du om vackra byggnader får du inte missa Cathédrale Saint-Louis de Blois
★   Gränder, gränder, gränder… ♥
★   Följ gärna emblemen i gatorna; Les P’tits Clous. Roligt för alla, och har barnen börjat ledsna kvicknar de snabbt till när det blir fråga om att först lyckas hitta nästa emblem ;)
★   Rosenträdgården, Les Jardins de l’Ancien Eveche, var fin men allra mest tyckte jag om att kunna se ut över takåsarna i gamla stan, det var väldigt vackert
★   Titta gärna ut över Loire-floden och bron Pont Jacques Gabriel, så franskt och så mäktigt

I nästa inlägg skall jag visa våra två helt olika slottsboenden i Cheverny-trakten. Eller om jag börjar med att visa bilder från Château de Cheverny, förebild från slottet Moulinsart i Tintinböckerna :) Där hade vi en väldigt mysig dag med en helgalen, men imponerande lego-utställning, besök på slottet förstås, go’fika i orangeriet, en interaktiv Tintin-utställning och så fick vi se utfodring av slottets 70 jakthundar!

 

 

 

 

10 kommentarer

 1. Vadå duva på lyktstolpe? Jag såg bara de blå dörrarna – så otroligt läckert hus! Och fint foto!
  Gul lök är också bra på insektsbett, men det har man ju sällan på sig. Smart med sockret.

  Gillad av 1 person

  1. Ha ha, ja det kan jag tänka mig ;) Jag var ju bara tvungen att fota, det var så effektfullt med kontrasterna mellan det grå och det blå. Tack för tipset om gul lök, det skall jag tänka på om det händer igen här hemma. Groblad kan man också använda, men då kan man få leta…

   Gilla

 2. Jag vet precis vart jag ska gå in om jag vill få info om Paris, Toscana eller andra resmål ni varit. Så fina foton, älskade den med vattenkannan med blommor i, så vill jag göra här hemma, nu gäller det bara att finna en ”gammal” vattenkanna

  Gillad av 1 person

 3. Vilket fantastiskt inlägg!!!! Å vilka underbara foton. Blev tokförtjust i dittandra foto faktiskt!
  Kul att ni bsökte en ort som inte är ”utmärkt” som turistfälla.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: