Frankrike

Château de Chambord – störst och vackrast i Loiredalen

Vi tog lärdom av det långa köandet i Versailles, och kom vi iväg tidigt mot Château de Chambord. Vi hade planerat att äta en snabb frukost på McDonalds, men vid halv åtta hade de inte öppnat ännu. Det fick bli familjens räddningsplanka i sådana här situationer, en proteinbar i farten.

På vägen mot Chambord körde vi genom många fina små byar. Smala vägar som vanligt med husen tätt intill. Det är så charmigt. Spetsgardiner förstås, det har jag lärt mig nu att man ofta har i fönstren i Frankrike. Jag har aldrig någonsin sett någon annan slags gardin i deras fönster, förutom på hotell och slott förstås. I bakgrunden sticker det upp ett kyrktorn, vilket är precis vad man kan förvänta sig. Jag tror att varenda fransk by har en egen kyrka, och minst ett slott. Åtminstone i Loiredalen.

Jag blev helt överrumplad när det här slottet plötsligt dök upp vid vägen! Det var så här jag hade föreställt mig att det skulle vara att komma till Versailles. Gröna alléer, bred grusgång upp mot slottet och folktomt. Jag blev så glad och var tvungen att fota genom bilfönstret! Jag var rädd att tillfället skulle försvinna och att det plötsligt skulle myllra av turister överallt.

Men det gjorde det inte. Vi var på plats vid nio när slottet började släppa in besökare, och då var vi bland de allra första.

När morgonljuset strilade ned mellan tornen högst uppe i slottet blev det så här magiskt. Det här är lycka för mig, att få gå omkring i en vacker miljö i lugn och ro utan att behöva trängas med andra.

Man blir mållös… Tänk att kunna skapa något så vackert. I just det här fallet syftar jag i första hand på tornet.

Så vacker trappa för att ta oss upp i slottet. Men den är inte bara vacker, den är också helt unik i sin konstruktion. Det är dubbeltrappor i form spiraler som ligger mitt i slottet. De två trapporna går genom tre plan utan att mötas och lyses upp från ovan av ett slags ljusgård högst upp i slottet.

Man kan gå upp och ned i slottet utan att mötas i trapporna, eller ens se varandra. Man tror att det var Leonardo da Vinci som inspirerade till dem.

Upphovspersonen till ritningen framgår tyvärr inte

På den här ritningen ser man hur trapporna är byggda som spiraler.

Så här ser det ut om man tittar rakt upp mot ljusgården. Bakom gluggarna vindlar sig trapporna i mitten av slottet.

Slottet i Chambord är känt för sin franska renässansarkitektur som blandat medeltida former med klassiska italienska strukturer. Jag gillar det väldigt mycket. Kraftfullt, men ändå detaljrikt med mjuka fina former i vackra material. Här tittar Jackie ut mot slottets park på baksidan. Så läckert att kunna gå längs en takterrass runt hela slottet, vilken utsikt man hade! Och så vallgravar runt, precis som hos slotten i sagor.

Här har vi gått runt till framsidan och njuter av utsikten.

Slottet har en borggård med fyra enorma torn. Jag tycker om att det var byggt så att man förenar inomhus och utomhus. Att kunna gå under tak men ändå få luft, ljus och ljud utifrån genom valven. I praktiken var det nästan omöjligt att värma upp slottet, men det spelade ingen större roll på den tiden, eftersom Frans I bara tillbringade två månader om året i slottet, då han jagade.

Vi provade hur det skulle kännas att stå här uppe och vinka till kungen när han kom tillbaka från dagens jakt. Helt klart något jag hade kunnat stå ut med :)

Château de Chambord är det största slottet i Loiredalen. Det byggdes som en jaktbostad åt Frans I, som normalt bodde i sina kungliga palats i de närliggande städerna Blois och Amboise. Slottet var helt omöblerat under Frans I:s tid. Alla möbler, väggbeklädnader, köksredskap och så vidare fraktades dit enbart för jaktträffarna, då det kom runt 2000 gäster.

Under den här resan har vi verkligen fått höja blicken och titta lika mycket på taken som på väggar och golv. Taken har imponerat mycket på mig. Vilket arbete man lagt ned på något som man kanske sällan tittar på och uppskattar. Särskilt med tanke på takhöjden. Man måste böja nacken rejält bakåt för att kunna se motiven. Salamandern var hur som helst symbol för Frans I, och därför fanns den i taket i många av slottets rum.

Väldigt vacker och välskött park med träd i krukor precis som i Versailles. Antagligen för att kunna ställa dem frostfritt under den kalla perioden av året.

Som ni ser var det väldigt få besökare när vi var där. Vi gick runt och bara njöt av stillheten i den vackra miljön.

Det var riktigt mysigt och välordnat vid slottet med små restauranger och caféer. Det kändes inte alls som utfodring när vi åt lunch där, tvärtom var det en av de trevligaste luncherna under resan.

Litet annorlunda uppläggning. Chokladfondant skuren i halvor. Men fint!

Bella valde jordgubbssoppa.

Nu tror ni säkert att våra barn är två underverk av både tålamod och historiskt intresse? Det kan jag berätta att de inte är, och inte vi själva heller för den delen :) Men oftast hittar alla något de gillar på de utflykter vi gör. Här var det inte bara slottet som var spännande, någon gillade till exempel att testa sitt mod genom att gå högst upp i ett torn eller halvspringa och snubbla i den berömda trappan, så att jag fick hjärtat i halsgropen… Någon passade på att hjula av sig litet energi på slottsgården ;) Och ibland kan man ju ta en paus och lägga upp bilder på Instagram och Snapchat, som här på fotot.

Några snabba tips inför ett besök på Château de Chambord

★  Till slottet i Chambord är det 2 tim 13 min från Paris
★  Slottet var öppet 09.00 – 18.00
★  Betala gärna och skriv ut biljetter till slottet hemma, så går det snabbare i entrén till slottet
★  Parkering finns ungefär 200 m från slottet. Du får en biljett när du parkerar, som du sedan löser in och betalar i en automat vid slottet
★  Inträdet för oss vuxna kostade 6 euro/person och barnen gick in gratis
★  Château de Chambord är Loiredalens största slott och anses vara ett av den franska renässansens mästerverk
★  Trevliga och bra restauranger och caféer finns vid slottet

Efter en förmiddag fullmatad med njutning för alla sinnen körde vi vidare mot staden Blois. Inlägg med bilder på vad vi fick uppleva där, och bilder från ett fantastiskt slottsboende alldeles i närheten kommer strax :)

 

 

 

 

 

 

23 kommentarer

 1. Så otroligt roligt att se dina fina bilder och läsa dina berättelser runt er resa. Helt magiskt och jag blir så sugen på att göra en liknande resa med min familj. Spännande att (nästan) ha varit med från när ni började planera och sen att få läsa hur det gick, hur resan faktiskt blev. Jag har lovat flickorna att vi ska resa till det land de läser som tredje språk och Moa börjar läsa franska nu i sexan. :)
  Tack för inspirationen!!!

  Gillad av 1 person

  1. Vad roligt att hon skall läsa just franska! Isabella började läsa franska förra läsåret, i sexan, och kunde förstå en del och även beställa mat på franska. Vi tänkte som ni, att vi ville resa till det land tjejerna valt som tredje språk, så att de fick chans att höra språket i sin rätta miljö och se kulturen och miljöerna där språket är levande.

   Gillad av 1 person

   1. Det blir lite mer ”på riktigt” och något man kan se användningen av sen. Det är roligt med språk och jag är glad att alla barn i skolan får chansen, även om det är jobbigt för dem som redan har det svårt förstås.

    Gillad av 1 person

 2. Wow, vilket ställe. Hit vill jag också nån gång. Ursnygga bilder har du lyckas fota, allihopa. Jättekul att se. Vilken dröm att de var så lite folk där just då ni var där.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det lönade sig att gå upp i rimlig tid innan solen hann stå för högt på himlen. Jag gillar ju att ta bilder, och det blir i princip omöjligt mitt på dagen när solljuset fräter ut alla färger och konturer. Efter Versailles och turisthorden där var det så skönt att få uppleva lugnet vid det här slottet.

   Gilla

  1. Tack, vad roligt att du tycker det :) Längre fram skall jag visa bilder från ett slott som i princip helt och hållet låtit byggas och även renoveras av kvinnor. Det finns mycket intressant historia kring slott.

   Gilla

 3. Måste säga att Château de Chambord är faktiskt aningen ”vassare” än Versailles. Helt otroligt vackert, speciellt kupolerna. De är enastående vackra och annorlunda jämfört med andra slott. Å spiraltrapporna är ju ett genidrag. Tänk vilka fina slott och andra byggnader man byggde för flera hundra år sedan och de står kvar. Tror inte att dagens nybyggen kommer att överleva så länge. Dessutom är de inga konstverk som det här slottet…

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det här var nog det vackraste slott jag sett. Så vackert och så många fina detaljer. Visst är det fantastiskt att man kunde bygga så bestående som man gjorde då. Det som byggs i dag är ofta fuskbyggen med billiga material, så de kommer antagligen inte att bli så långvariga.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: