Sverige

Visby kyrkoruiner, Botaniska trädgården och Almedalen

För att skydda Visby byggdes under medeltiden en stadsmur som finns kvar än idag och är ett registrerat världsarv hos UNESCO. Vi ville ta oss runt Visby, omväxlande utanför och innanför ringmuren. Det är inte särskilt långt, bara 3,5 kilometer, så man kan absolut gå runt, men det blir ju litet roligare på cykel.

Alltså hyrde vi cyklar från Gotlands cykeluthyrning som finns i Visby hamn. Man bokar enkelt cyklarna på deras hemsida och sedan är det bara att hämta ut dem den dag man vill ha dem. Nya, rejäla och lättrampade cyklar och väldigt effektiv och serviceinriktad personal. Rekommenderas.

Visst ser det idylliskt ut, med den avslappnat sommarelegante mannen i hatt som kommer ut från porten i ringmuren.

Vissa hus är sammanbyggda med ringmuren, då kan det blir så här vackert.

Här står vi innanför staketet till De Badande Wännernas Botaniska Trädgård, som ligger innanför ringmuren. Jag tyckte att det var så fint med trädet, grindstolparna, det kalkstensvita huset med blå fönsterluckor och den fina gatuskylten i passande gammal stil. Jag tänkte på Anni när jag såg de blå fönsterluckorna.

Den Botaniska Trädgården är överraskande liten, med tanke på hur omtalad den är. Man kan nästan se rakt igenom den. Nästan. Planteringarna är i alla fall fina och man hade nog kunnat ta fantastiska bilder i morgon- eller kvällsljus. När vi var där var det gassande sol, så jag fotade inte så mycket.

Allt är så nära och lättillgängligt i Visby, så man hinner utan problem med att ta sig runt ringmuren, se både Den Botaniska Trädgården och Almedalen och några av Visbys kyrkoruiner under en dag. Drottens kyrkoruin var tyvärr bokad för något evenemang den här dagen, men man kunde få en liten aning om hur det såg ut när man stod på tå och kikade in.

Inifrån S:ta Karins kyrkoruin.

Det var lätt att föreställa sig hur dramatiska och fina bilder man skulle kunna ta här i oväder, eller åtminstone en dag med mer variation på himlen. Klarblå himmel utan moln är ingenting man önskar sig.

S:t Lars kyrkoruin. Jag skall inte klaga mer på det fina vädret, men ni förstår själva hur fint det hade varit att titta upp genom öppningen i taket om det varit sämre väder = snyggare himmel.

Här kunde man ta sig upp i kyrkoruinen om man följde en smal, brant och vindlande trappa med löst grus och sand på trappstegen. Det höjde spänningsmomentet en hel del när skorna gled i gruset ;)

Snabbast upp :)

Sedan cyklade vi vidare till Almedalen. Intressant att se den här parken, efter att ha sett den i tevesändningar från Almedalsveckan, då alla politiska partier i Sverige har varsin dag då de håller tal. Det är en tradition som hållit i sig sedan starten år 1968. Förra året firades femtioårsjubileum.

I år hölls 3.700 olika arrangemang under Almedalsveckan, där de flesta talade på ämnet hållbarhet, miljö/klimat och digitalisering. Almedalsveckan besöktes av 100.000 personer, vilket motsvaras av 42.000 unika personer. Det är litet svårt att förstå att den här lilla parken kan rymma så många människor, för precis som Den Botaniska Trädgården överraskade med sin litenhet, gjorde Almedalen det.

Kvällen avslutade vi i hamnen, med solnedgång precis som alla andra dagar.

Vi hann faktiskt med att cykla längs stranden till badplatsen i Gustavsvik och Snäck badplats också, och fota små andungar med sin mamma. Men det blir för mycket för ett enda inlägg, det visar jag i nästa!

 

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: