Sverige

Idylliska Visby – rosornas stad – ger mersmak

Det är verkligen ingen myt att klätterrosor och stockrosor klär in hela Visby. Jag var litet orolig att säsongen skulle vara över för rosor i slutet av juli, men det blommade överallt. Främst av stockrosor, men det är ju minst lika fint.

Gotland tillhör växtzon 1, vilket innebär den allra mildaste växtzonen i vårt land. Och innanför ringmuren blir det ännu bättre klimat för växter, eftersom den skyddar mot Östersjöns saltstänk och stormar.

Vi flanerade runt i Visby och kikade på vackra planteringar, vackra portar och fönsterluckor, fina kullerstensvägar. Allt är så idylliskt i Visby innerstad. Ingen storskalighet, inga glasbyggnader, pittoreskt in i minsta detalj.

Och då blir ju frågan: är det här en plats jag skulle kunna tänka mig att bo på permanent? För mig blir det extra intressant, eftersom de förra ägarna till huset vi bor i sålde det just för att flytta till Gotland och bo i ett av de fina husen innanför ringmuren.

Visby är en plats jag gärna kommer tillbaka till. Det finns så mycket fint att se och njuta av. Men jag upplevde något jag inte känt tidigare, nämligen att jag kände mig litet isolerad, just för att jag var på en ö utan möjlighet att snabbt ta mig till fastlandet och storstaden. Och när det blir en sådan stor dos av det gulliga och idylliska börjar jag efter ett tag leta efter det råa, ruffiga och rostiga. Är jag konstig, tycker ni?

En av kvällarna hade vi planerat att äta middag på Donners Brasserie. De har fått bra betyg på Tripadvisor och bilderna och menyn lockade. Men av någon oklar anledning hamnade vi hos Kitchen & Table, vilket vi insåg först när vi fått ett bord och redan ätit av den här fantastiskt goda aptitretaren. En lycklig slump helt enkelt.

Varmrätten var gudomlig.  Den här restaurangen rekommenderar jag verkligen. Vi åt bra på alla restauranger vi provade i Visby, men ofta var det gott, men ingenting extra. På Marcus Samuelssons restaurang var personalen otroligt serviceinriktad, uppsluppen och glad och maten var genomtänkt med oväntade smaker och råvaror, och framförallt en ren njutning att både se och äta. Jag har kollat upp att Kitchen & Table finns även i Uppsala, så den restaurangen står på önskelistan att besöka.

Nästan som hämtat ur en film, eller hur? Klicka på länken här nedanför, och håll med mig om att det är samma stämning och charm i Visby som i staden där Belle bor!

Jag läste någonstans att det skulle finnas ett bokcafé i Visby, och här hittade vi det, sammanbyggt med ringmuren.

Vi åt glass som var tillverkad på Gotland. Samma glassmärke finns litet överallt på Gotland, och även på Gotlandsfärjorna. Jag tittade efter någon spännande bok att köpa, men insåg att det inte var vilket bokcafé som helst, utan ett religiöst sådant, så nästan alla böckerna hade en religiös prägel. Jag hade framförallt tänkt mig en deckare som utspelar sig på Gotland, och här fanns det ingen sådan. Men eftersom Bella anser sig vara en crazy cat lady köpte jag den här lilla mini-boken till henne, med små tankar om katter. Det enda som kändes litet felplacerat var plastrosen på bordet, i en stad som kallas rosornas stad på grund av alla levande rosor.

Apropå katter, har vi bara sett en enda på Gotland, och det är den här.

Dekorativa och passande lock på gatubrunnarna.

I början av sommaren öppnade en ny restaurang i Visby, Brooklyn Tacos & Tequila, som satsar på mexikansk snabbmat. En systerkrog till Brooklyn Burgers & Bar. Det här är en av deras nachotallrikar, som var enorm. Och väldigt smakrik och god.

Vi beställde in olika sorters tacos också, som var ännu godare. Vad sägs om långkokt svensk fläskkarré, mangosalsa och guacamole, eller räkor, grön salsa, tequilaglaze, koriander och lime. Jag måste försöka laga något liknande hemma, det var så gott.

Ett par skyltar som jag fotade till BPs skyltsöndag.

Jag fick tips från Petra att jag borde titta in hos Garag1, en inredningsbutik alldeles utanför Visbys ringmur vid Österport. Först såg jag ingenting alls på grund av mängden saker. Men sedan började jag kunna se de enskilda sakerna i butiken, och då föll jag för den här korgväskan som jag tänkte ha tidningar i hemma, två stora och snygga skärbrädor för nästan ingenting, en snygg smidesmugg att ha pennor i, en enorm nyckel till stilleben och en syll till den dagen då min avhandling skall spikas. Det gör man nämligen bokstavligen, spikar fast boken i Universitetshuset.

Men nu måste jag väl hejda mig för i dag med bilder från Visby.

I nästa inlägg tror jag att det är dags att ta en titt på Visby Botaniska Trädgård, sällskapet De Badande Wännernas trädgård och på Almedalen. Jag visar nog också bilder från strandpromenaden i Visby, Snäck och Gustavsvik och hamnen i Visby. Välkommen att titta in igen!

4 kommentarer

 1. Vilka fantastiska bilder med bra information. Har tänkt resa till Visby men när på sommaren är det finast med alla rosorna? Är det för sent i mitten av augusti?

  Gilla

 2. Visst är Visby idylliskt, otroligt charmigt och mysigt. Känner också två par som flyttat dit, men jag skulle aldrig bosätta mig där. Som du säger alltför isolerad, alldeles för inblandad i ”rykten” om ryssarnas närvaro och som sagt inte ett dugg roligt under vintern, varken innanför eller utanför ringmuren. Visby är en ren sommarstad, och sommaren är ju inte precis lång här i Sverige.
  Maten speciellt lammkotletterna såg gudomligt goda ut. Tacos och ”långkok” däremot är inte min grej.
  Å deckare som utspelar dig på Gotland finns det ju ur många som helst. Säger bara Mari Jungstedt och kommissarie Knutas samt Anna Jansson och Maria Wern.

  Jättekul att du hittade några riktigt vackra och annorlunda skyltar till Skyltsöndag också. Vackert fotograferade:-) Tusen tack för dom och länken:-)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: