Sverige

Fisk- och skaldjursplatå i Gotlandsparadiset

Det är ju så nära till allt på Gotland. Att ta bilen från Visby och ungefär rakt över ön till Katthammarsviks fiskeläge på Gotlands östra sida tar bara 50 minuter. På vägen dit passerade vi den här gamla kvarnen.

Vi besökte Tussi, Matte och Sol och hade en jättemysig dag med dem. De visade oss runt i Katthammarsvik, och sedan vidare till Herrvik hamn, Sysne fiskeläge och Östergarn strand/Sandviken.

Så lyxigt att bli visad smultronställen som det här. Ni ser ju själva, det är så vackert.

Jag hade nog kunnat strosa omkring i de olika hamnar som vi besökte hur länge som helst, det fanns så mycket fint att titta på.

I Herrviks hamn finns de här fina små sjöstugorna. Vissa med trätak, jag undrar varför? Fina är de i alla fall där de ligger med utsikt mot havet. En riktig liten idyll.

Bokloppis på en fin gammal trävagn med järnbelagda hjul. Vad tror ni, tidigt 1900-tal? Och så den gamla sockerlådan som man kan få femhundra kronor för om man säljer den på auktion. Hela ekipaget var så fint. Jag såg genast framför mig hur fint det skulle bli med en sådan trävagn hemma hos oss, med blommor på. Det kanske finns några gamla hjul i våra uthus som man kan använda. Skall absolut ta en ordentlig titt.

När jag såg den här skylten tänkte på jag på BPs skyltsöndag. Hon och de som deltar i den utmaningen är otroliga på att hitta roliga skyltar varje vecka, själv ser jag aldrig några skyltar som är värda att visa upp. Men den här var väl rätt så annorlunda i alla fall?

Och plötsligt stod de bara där ♥ ♥

Efter litet sightseeing åkte vi vidare till Sysne fiskbutik, där ägarna själva fiskar en hel del av fisken och dessutom själva röker den i egenbyggda rökar. Jag läste på deras hemsida att det varje år går åt 200 säckar med kottar till rökarna, och att rökarna på sommaren står på från morgon till sen eftermiddag.

Jag kunde inte välja bland alla de nyrökta fiskarna och skaldjuren och pekade ut så mycket av det som låg i fiskdisken så att jag fick ihop till en hel skaldjursplatå till mig själv! Rökt sik, en havskräfta, kokta räkor och rökta räkor och så delikatessen – rökta fiskfenor. Jag var skeptisk först, men när jag hörde att de var Sols favorit blev jag nyfiken och måste ju testa. Fettet som sitter under fenan är det allra bästa, så både väldigt nyttigt och väldigt gott.

Fiskbutiken säljer även sin egen aioli som var helt fantastiskt god och ett lika gott surdegsbröd som vi bröt bitar av och doppade i aiolin. Och så drack jag krusbärsläsk från Gotland, med de snygga kapsylerna som ni ser bland stenarna på bordet. Jag trodde att jag kommit till mathimlen, allt var så gott.

Här sitter vi hela gänget och njuter av maten och livet ♥

Sanddyner på Östergarns strand/Sandviken, som i den underbara, danska teveserien Badhotellet.

Vi fick tips av Tussi och Matte om en grupp på Facebook (Bada på Gotland)  som håller koll åt varandra på badplatserna på Gotland. Så här sent på sommaren har det hunnit bli en hel del algblomning, men här hade vi läst i Facebookgruppen att vattnet skulle vara fint, vilket det var också. Och varmt och skönt, 24 grader. Jag såg dessutom för första gången mängder med maneter i vattnet.

På vägen hem passerade vi kvarnen igen. Jag måste ju fota från den här vinkeln också. Och när jag skriver hem menar jag hotellet. Visst blir det så när man är på resa, som i låten: Wherever I lay my hat that’s my home.

I nästa inlägg återvänder vi till pittoreska och romantiska Visby innerstad, med alla fina små hus, stockrosor och kullerstensgator. Välkommen att titta in igen och följa med oss på vår resa genom text och bilder!

5 kommentarer

 1. Hur gott jag än tycker att det är med fisk och skaldjur tycker jag att det är lite knasigt att de har räkor och havskräftor som ju inte finns i Östersjön. De må vara nyrökta, men knappast nyfångade.

  Gilla

 2. Kommenterade faktiskt inlägget och tackade för bidraget till Skyltsöndag. Jo, jag tackade för länken också. Men eländiga WordPress tyckte väl att jag borde hamna i skräpposten. Gud, jag avskyr den plattformen:-(

  Maten – säger bara dregel, dregel:-)

  Skyltarna är ju helt suveräna – Diesels hundglass – hahaha! Å Hundglass på riktigt. Älskar sådan humor:-)

  Gilla

 3. Visst är det smidigt att ta sig runt på Gotland! Vi har tillbringar några somrar här när döttrarna var i era döttrars åldrar och yngre. Så mysigt och minnesvärt.
  Fiskbutiken tror jag att jag känner jag igen. men det finns ju många. Dock avstår jag alltid från de rökta fiskfenorna. Inte min grej Brukar välja mer av havskräftorna i stället.
  Tack för turen, vackra bilder och fina upplevelser.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: