Sverige

10 saker du inte får missa i Visby

Jag gissar att de flesta som kommer till Gotland stannar åtminstone en dag i Visby. Flygplatsen ligger helt nära Visby och från färjeläget är det gångavstånd till Visby innerstad. Så, här kommer en sammanfattning med mina 10 måsten i Visby. Du kan faktiskt hinna med allt under en och samma dag. Jag kommer att berätta mer om alltsammans och visa fler bilder i senare inlägg –  se det här inlägget som en liten aptitretare!

1. Flanera runt litet på måfå i Visbys alla små gränder och föreställ dig hur det skulle vara att bo i något av de små husen, året runt. Det är otroligt fint på sommaren, och jag tror att jag skulle tycka väldigt mycket om staden även på hösten och vintern när det är lugnare och tystare. På sommaren tycks staden fyllas av snyggt klädda och stylade människor. Och vid närmare eftertanke har jag inte hört någon enda tala gotländska än, jag har bara hört stockholmska och göteborgska.  Övriga tider på året tror jag att Visby skulle vara den perfekta staden för skrivande. Lugnt och stilla och väldigt vackra omgivningar.

2. Åtminstone på sommaren finns många spännande caféer och restauranger i Visby. Faktiskt är det fler restauranger per person i Visby än på någon annan plats i Sverige. Jag kan rekommendera Marcus Samuelssons restaurang Kitchen & Table på Strandgatan i Visby. Väldigt trevlig, serviceinriktad och glad personal, förutom att maten var fantastiskt god. I Visby finns också Glassmagasinet med ungefär 260 olika smaker på glass och sorbet. Antalet smaker varierar. Du kan till exempel välja gräddglass med smak av citron, supersalt lakrits eller min favorit just nu, körsbär.

3. Jag blev tipsad av min vän Petra om Visbys kanske roligaste inredningsbutik – Garag1. Den ligger strax utanför Österport. Jag blev först överväldigad av allt som fanns i butiken och såg ingenting för alla saker, men sedan lossnade det och jag hittade bland annat en stor stråväska som jag fyllde med det ena och det andra. Jag skall visa sedan.

4. Insup kultur och historia genom att ta en promenad runt den medeltida ringmuren. Växla mellan att gå på insidan och utsidan, det är vackert på båda sidorna. Det finns portar (valv) i muren med jämna mellanrum. Kika på alla fina små hus och njut av de vackra kullerstensgatorna och rosorna som sträcker sig upp framför husfasaderna. Att gå runt hela ringmuren tar ingen tid alls, det är bara 3,5 kilometer.

5. Njut av utsikten från någon av de högsta punkterna i staden.

6. Om du är i hamnen kan du var och varannan kväll se den färgsprakande solnedgången från strandpromenaden. Jag var inte ensam om att ta bilder den här kvällen. Jag väntade och väntade på att mannen som pratar i sin mobiltelefon, till vänster i bilden, skulle gå ur mitt bildfång, men insåg till sist att solen skulle hinna försvinna innan det hände. I efterhand tycker jag att det blev bättre med honom där, eftersom det händer något i bilden.

7. I hamnen kan du också spana på alla otroliga båtar som ligger förtöjda, titta på människor och lyssna på musiken som strömmar ut över hamnen. Från en av segelbåtarna har vi hört religiösa visor och går man till de enorma motorbåtarna på andra sidan av hamnen spelas musik från topplistorna. Jag funderade på hur de där enorma motorbåtarna tar sig ut när de ligger längst in, instängda av de andra båtarna. Tydligen ligger de inne i princip hela tiden och hyrs ut till olika grupper som vill ha fest på båtarna.

8. Hyr cykel och cykla längs havet på gång- och cykelvägen fram till någon av badplatserna norr eller söder om Visby. Norrut finns Gustavsvik och Snäckviken och två mil söderut finns Tofta. Det är otroligt vackert längs havskanten, med fina klapperstensstränder som varvas med sandstränder, ett rikt fågelliv och så den vackra horisonten längs hela strandpromenaden.

9. Ta en promenad genom Almedalen och genom Botaniska Trädgården med fina planteringar och mysiga platser där man kan sitta och känna lugnet, titta på människor och läsa en bok.

10. Missa inte att gå runt till några av Visbys alla kyrkoruiner innanför ringmuren. Flera av dem är otroligt vackra och storslagna. Det finns så vitt jag känner till 15 olika ruiner bara i Visby. Jag skall visa bilder från några av dem i kommande inlägg här i bloggen.

Det var mina tips. I kommande inlägg skall jag visa många fler bilder, berätta mer om allt och länka till alla spännande platser, restauranger och butiker. Fyll väldigt gärna på i kommentarerna med saker som ni tycker är värt att uppleva i Visby!

1 kommentar

  1. Fantastiskt fina bilder och vilket väder ni har! Många aktiviteter på en dag, men alt ligger ju nära i Visby så. Lammkotletterna såg ljuvliga ut – mums! Solnedgången var sååååå himla fin.
    Har varit på Gotland tre gånger, en gång under sommaren, och två gånger på tjänsteresa under hösten och vintern. Kan lugnt säga att Visby och Gotland är något helt annat offseason. Tro mig, du skulle inte vilja bo på ön under dessa årstider.

    PS. Tack för rättelsen. Hur f*n kunde jag få för mig att du fick en resa till Visby i present, när det var Kiruna som var målet. Måste helt klart vara åldern. Eller så var det en annan bloggare som fick presentkort till Visby och jag blandar ihop er… DS.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: