Sverige

Vi reser till Gotland – raukarnas, rosornas och ruinernas ö

Med döttrar som inte längre är småbarn har vi numera fyra viljor att ta hänsyn till när vi planerar våra resor. Någon vill ha sol och värme, en annan vill ha natur, kultur och historia. En vägrar flyga av klimatskäl och en annan vill inte bila runt långa sträckor. Vi har diskuterat och diskuterat, vridit och vänt på alla argument, och någon gång i början av juni blev det bestämt att vi hakar på trenden att hemestra! Jag räknar in semester var som helst i Sverige som hemester, alltså även semester på Gotland.

 Så här tänker vi om att semestra på Gotland

♥  Ingen av oss har upplevt Gotland, men vi har hört så mycket positivt om ön, inte minst från vänner som återvänder dit varje sommar, och som numera även har hus där

♥   Bara en dryg månad innan det passade oss att resa bestämde vi oss för Gotland, och det tack vare att min kusin tog tag i vårt resedilemma och bara lyfte luren och bokade in oss på Fårögården som kunde erbjuda det absolut sista rummet som fanns att hyra på Fårö! Utifrån det bokade vi sedan rum på Hotell Slottsbacken i Visby och färjebiljetter hos Destination Gotland

♥  Vi brukar alltid ta med resvägen mellan olika boenden och utflykter i beräkningen, med hjälp av vägbeskrivningsfunktionen hos Google maps, men med tanke på de korta avstånden på Gotland är det ingen risk att det blir för långa sträckor per dag

♥  Som vanligt har vi läst på om vilka spännande sevärdheter, platser och restauranger vi vill besöka, men den här gången mest för att få en försmak av vad vi skall få uppleva. Vi kommer att träffa två andra familjer på Gotland och vet att de kommer att ge oss de bästa tipsen om vad att se och göra. Här är några exempel på vad att göra under en vecka på Gotland:

★ Strosa i Visby innanför ringmuren
★ Fota de smala gränderna i Visby, särskilt Fiskargränd
★ Gå omkring i Almedalen, Visbys parkanläggning känd för bland annat Almedalsveckan
★ Gå runt i DBW:s Botaniska trädgård
★ Se några av Visbys kyrkoruiner
★ Titta på solnedgången i hamnen i Visby
★ Välja bland hundratals smaker av glass på Glassmagasinet i Visby
★ Äta middag på spännande restauranger i Visby, kanske Marcus Samuelssons Kitchen & Table
★ Cykla längs stranden till badplatsen i Gustavsvik och Snäck badplats
★ Besöka en eller flera loppisar och shoppa hos Garag1 i Visby
★ Ta årets första havsbad och sola på Tofta strand
★ Ha en rolig dag i Kneippbyns vattenland, gå in i Pippis Villa Villekulla och köra gokart som en tok i sommarlandet
★ Besöka Tussi, Matte och Sol i Katthammarsvik, och gå ut på hamnpiren
★ Se de fina små husen med trätak i Herrviks hamn
★ Köpa lunch i Sysne fiskbutik och äta rökt fisk och skaldjur med bröd och aioli vid havet
★ Se Sandvikens naturreservat och bada vid Östergarn strand
★ Ta en titt på Blå Lagunen, en badgrop i ett nedlagt kalkbrott i Bästeträsks naturreservat
★ Fota massor i Langhammars naturreservat med raukar och klapperstensstrand på Fårö
★ Fota ännu mer i Naturreservatet Digerhuvud på nordvästra Fårö, med Sveriges största raukområde
★ Se Gamla Hamn på Fårö, med den berömda rauken S:t Oles port, eller ”Hunden”, som den också kallas
★ Träffa Classe, Petra, Leo och Tussi, Matte och Sol på Sudersand Strand och Resort på Fårö
★ Äta frukost och fika på Sylvis Döttrar på Fårö
★ Äta lunch på Gotlandsvåfflan
★ Följa med och fota på Kronholmens golfbana

Hur mycket av detta tror ni att vi hinner med under en vecka?

I nästa inlägg skall jag ge mina 10 bästa tips på vad man absolut inte får missa i Visby, välkommen att titta in igen och följa med oss på vår resa genom text och bilder!

5 kommentarer

 1. Kul med Gotland! Och här finns mycket av det mesta. Fårö har jag besökt många gånger och så fint att cykla runt hör. Minnesvärt att cykla på Norstaauren. Bra att kombinera Fårö med Visby och andra delar av Gotland, Vi var en sväng, på en kryssning, till Visby i sommar och under Almedalsveckans början. Så mysigt.
  Önskar er fina dagar. Och mycket av det ni planerat kan ni säkert genomföra på en vecka.

  Gillad av 1 person

  1. Det är otroligt fint! Och jag skulle gärna komma tillbaka hit på hösten, och känna av stämningen då. Nu märker man att det är sol, bad och god mat och dryck som lockar många, och det är absolut härligt det också. Jag som aldrig brukar ha tålamod att ligga i solen tillbringade åtta timmar på Tofta strand! På hösten kanske man får mer kontakt med de bofasta på ön, och jag tror att naturen blir helt magisk då med det karga landskapet på Fårö och dramatiskt ljus och vågor. Under några år hade de Crimetime Gotland här, med flera dagar av deckartema med inbjudna deckarförfattare, mordvandringar m.m., nu när jag sett Visby tycker jag att det är ännu tråkigare att man flyttat det till Göteborg. Visby borde vara perfekt för deckartemat.

   Gilla

 2. Jamen, där ser man! Du fick väl resan i födelsedagspresent om jag inte minns fel. Nu fick du alltså ändå med hela familjen! Bra jobbat.
  Gotland är otroligt fint och om ni har fint väder så blir hemestern säkert riktigt lyckad. Hoppas det i alla fall. Gotland är ju en liten ö med korta avstånd, så ni hinner säkert se en hel del. Men glöm inte att njuta och lata er emellanåt också.

  Gillad av 1 person

  1. Födelsedagspresenten var till Kiruna, där har jag inte varit än, men jag hoppas komma dit också. Jag vill ju höra när de spränger strax efter klockan ett på natten, och se hur det ser ut när man flyttar en hel stad. Visby är verkligen en vacker liten stad, så prydlig, charmig och mysig. Vädret är perfekt, och jag som tog med flera böcker, både ljudböcker och vanliga, har bara hunnit läsa på färjan hit. På kvällarna finns ingen energi kvar alls efter alla intryck. Riktigt härlig hemester :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: