Sverige

Vi turistar vår hemstad och tar en titt på Riddarholmen med Riddarholmskyrkan och Evert Taube

Vackra Riddarholmen fotat från Ivar Lo-parken på Bastugatan, Mariaberget, på Södermalm i Stockholm.

På Evert Taubes terrass finns den här statyn med Stadshuset i bakgrunden.

Riddarholmskyrkan, numera inträngd bland andra byggnader och moderna vägar och broar.

Fotad så här tycker jag att kyrkan kommer mer till sin rätt. Även om den syns sämre, blir stämningen mer sagolik. Once upon a time… begravdes medeltidens kungar i Riddarholmskyrkan. Som exempel ligger Magnus Ladulås begravd här. Faktiskt ligger alla de svenska regenterna begravda i Riddarholmskyrkan, från Gustav II Adolf (d. 1632) till Gustav V (d. 1950). Det enda undantaget är drottning Kristina som ligger begravd i kryptan under Peterskyrkan i Vatikanstaten.

Jag har fotat från parken utanför Riddarhuset, med Gustav Vasa i förgrunden. I efterhand har jag läst att syftet med statyn var att avbilda Gustav Vasa som en romersk kejsare med lagerkrans runt huvudet och iklädd en mantel och med en spira, alla är symboler för makt.

Här ser man kyrkan mycket bättre, men jag tycker att stämningen och känslan försvinner när man ser den moderna bron och vägskyltarna. Det blir inte så mycket once upon a time här… Vilken bild föredrar ni?

Här ute på Riddarholmen hittar man också Hovrätten och Kammarrätten, och även Norstedts, som grundades 1823 och är Sveriges äldsta förlag

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: