Sverige

Gamla stans gränder och tips om en sevärdhet man riskerar att missa

Gamla stan, med gatlyktor och kullerstenar och vackra fönster, men kanske dragiga..? Det är ju så vackert och mysigt, särskilt med kastanjeträdet som ramar in det lilla torget.

Gamla stan med sina många och charmiga, trånga gränder.

Någon helg skall jag boka in mig på en guidad stadsvandring med Christopher O’Regan, som verkligen kan konsten att väcka historieintresset till liv. I juli i år är ett tema just Grändernas hemligheter.

De charmiga gränderna i Gamla stan känner de flesta till. Men vet ni var någonstans man kan se den här utsmyckningen? Och ser ni vad det föreställer? Jag har själv gått förbi här många gånger och aldrig lagt märke till utsmyckningen.

Så här ser portalen ut i sin helhet, med Nordiska Kreditbankens monogram, myntpåsar och mängder med avbildade mynt, på Mynttorget, Drottninggatan 1, Rosenbad. Nordiska Kreditbanken grundades 1896 och likviderades år 1916. För den som är intresserad av litet bankhistoria.

Utanför Storkyrkan i Gamla stan står den här rariteten, en telefonkiosk som jag gissar är från 1904. Jag gillar modellen, och färgerna var så fina tillsammans; terrakotta, rött och mossgrönt. Jag borde förstås ha fotat inuti telefonkiosken också, men det hade jag inte en tanke på just då. Jag säger som min man brukar säga, och som jag numera aldrig (normalt sett) tar fasta på – det kommer fler tillfällen.

 

 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: