Sverige

Södermalm – Stockholms vackraste stadsdel

I dag gick vi runt i de gamla områden på Södermalm där många kända författare, musiker och konstnärer har levt och verkat. Så här såg den typiska Stockholmsbebyggelsen ut på 1700-talet. Mäster Mikaels gata är en av de bäst bevarade gamla gatorna på Södermalm, den sträcker sig fram till Cornelisparken. Så här såg Mäster Mikaels gata nr 8-10 ut i dag när vi var på besök…

… och så här såg det ut 18 mars 1953. Vimar Ericsson fotograferade. Fotonummer SvD 35324. Originalet finns hos Stockholmskällan, Stockholms stad.

Tre av oss pausade i Cornelisparken och en av oss fotade, innan vi fortsatte nedför Albert Engströms trappor, över Renstiernas gata och vidare till Fjällgatan.

Det är ju så idylliskt på många platser på Söder i Stockholm. Gränder, kullerstenar, trästugor från 1700-talet, träplank, portar, gammaldags gatubelysning och som här, vindlande trappor.

Litet i smyg var jag ju bara tvungen att fota. Mannen med Amerikahjälmen tolkade nog förbudsskylten som en påbudsskylt, att här får man lasta på sin son på Vespan ;-)

Vi åt en väldigt god lunch på Fjällgatans Kaffestuga.

Vår promenad fortsatte till Sofia kyrka i Vita bergen och jag blev litet nostalgisk, eftersom jag bodde alldeles här i närheten, på Skånegatan, när jag flyttade hemifrån. Jag hade glömt hur kuperat det är här. Och vi blev litet överraskade av hur avslappnad atmosfär det var, med människor på varje ledig yta, solandes med eller utan kläder.

Från Vita bergen leder Bergsprängargränd ned mot modernare bebyggelse. Jag tyckte att kontrasten mellan gammalt och nytt blev väldigt tydlig i den här bilden; före och efter. Längst bort i bilden ser man Skatteskrapan, den stod klar 1959.

Så här såg det ut 1926. På 1800-talet bodde framför allt varvs- och hamnarbetare här. De hade stora familjer och de små trähusen hörde till de mest fallfärdiga och eländiga på det fattiga Södermalm. I ett av husen, som bara var 12 m2 och bestod av ett rum med kök, bodde två familjer med sammanlagt fyra vuxna och två barn. Tiderna förändras. Det här fotot finns hos Stockholmskällan, Stockholms stad, och har bildnummer SSMFA050824.

En mysig promenad ♥

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: