Italien

Missa inte Ostia Antica när du är i Rom

Vi hade tänkt besöka Ostia Antica redan förra gången vi var i Italien, men jag tror att det var värmen som gjorde att vi tänkte om. Den här gången var det minst lika varmt, men suget efter kultur och historia var kanske större. Vilken tur för oss!

Ostia Antica var en fantastisk upplevelse, det tyckte vi allihop. Missa absolut inte ett besök där om ni reser till Rom!

Tänk att folk levde och arbetade i den här staden redan 400 f.Kr. Och nu gick vi här, på samma gatstenar…Decumanus Maximus, huvudgatan i Ostia.

I romerska städer hade man valv för urnor med de kremerade avlidna, och sarkofager. Den här väggen tillhör Tomb of the Little Arches.

Här placerades urnor. I Ostia har man hittills hittat ett 60-tal sådana gravvalv i väggarna längs de större gatorna. Ofta var det en liten innergård i anslutning till dessa gravvalv. Det fanns också mausoleum för mer betydelsefulla personer.

Ostia var en hamnstad för bland annat säd och salt och som även försåg Rom med bröd som man bakade i de många ugnarna här. Som mest var det 50.000 människor som levde i Ostia.

Så här har man räknat ut att lägenheterna såg ut i Ostia. Det är svårt att föreställa sig att utvecklingen var så långt framskriden, när det känns som det var så väldigt länge sedan…

Här fanns butiker, lagerlokaler, kontor, tempel, badhus, offentliga toaletter, torg, lägenheter och en teater. Rester av pelare som då var täckta av marmor finns kvar, och det finns kvar rester av kvarnstenar där man malde mjölet och även bakugnar. Det är otroligt fascinerade att uppleva.

Här i Ostia fanns det mängder med de klassiska paraplypinjeträden, både då och nu.

Under kottens fjäll sitter pinjenötterna, inkapslade i skal.

I Ostia fanns 18 offentliga badanläggningar! Och det var inte bara vanliga pooler, utan även varmvattenpooler och ångbastu också. Ångan leddes genom terrakottarör och sköttes av slavar. Här är Neptunus badhus.

En sak som kännetecknar Ostia Antica är den svarta och vita mosaiken, den såg man litet överallt i det som finns kvar av staden.

Så här tror man att det såg ut längs vägen till teatern…

Till skillnad från Pompeji, som var en stad dit de välsituerade begav sig, så var Ostia Antica en arbetarstad. Men en teater hade man. Italienarna förstår sig på betydelsen av kultur. Rester av den här teatern stack upp ur jorden och det var det som gjorde att man började gräva fram ruinerna av den gamla staden.

Bakom teatern fanns ett torg, ett tempel och ett handelscentrum där fartygsägare, importörer och handelsmän hade sina kontor. Svartvita mosaikbilder av elefanter, tigrar, skepp och bilder på korgar med en tumstock, för att mäta nivån på säd, är symboler för de olika handelshus och importörer som fanns här.

Och så här såg det ut när det begav sig, för mer än 2000 år sedan…

Det här är vad som finns kvar av ett tempel som troligtvis var tillägnat krigsguden Mars… Tempio Collegiale. Jämför med bilden här nedanför så ser ni att delar av ingången finns kvar, liksom altaret och trappan upp till templet. Allt var täckt av vit marmor.

Glöm inte solhatt, och vatten!

Tio dagar var vi i Toscana och en halv dag i Ostia Antica utanför Rom. En fantastisk resa som verkligen gav mersmak. Det finns ju så mycket mer att uppleva. Och det man sett vill man se igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: