Italien

Vi besöker Florens

Vi åkte tidigt in till Florens eftersom vi ville hinna se staden innan den värsta värmen slog till. Det var ungefär + 30 grader under tiden vi var i Toscana.

Fotot här ovanför tog jag från Boboliparken. Därifrån hade man en fin utsikt över Florens, och jag kan verkligen rekommendera ett besök där. Ni ser Santa Maria del Fiore, som katedralen/ Il Duomo heter, sticka upp bakom trädtopparna.

Biltrafiken till Florens flöt på väldigt smidigt, trots att vi hamnade mitt i morgonrusningen. Men systemet med betalstationerna, det måste man bara le åt… Fyra filer kan bli åtta filer till biljettautomaterna. Väldigt smidigt och inga köbildningar. Men sedan, när alla bilarna skall ut i fyra filer igen, då saknas det plötsligt både skyltar och markeringar i vägbanan. På en helt öppen plats, likt ett stort torg, skall alla helt fritt från åtta filer ta sig tillbaka till fyra filer… Det märkliga är att det verkar fungera.

Patrik körde som om han kände till såväl trafikreglerna som varenda gata, så tjejerna och jag stämde upp i en sång…

Framme i Florens hittade vi ett parkeringsgarage och gick in mot platsen för domkyrkan. Och där var de ju… turisterna. Jag som undrat hur det kunde vara så turisttomt på alla underbara platser vi dittills besökt i Toscana, men nu fick vi svaret – det var här de var, i Florens. Ett så vackert torg, med det öppna galleriet med skulpturer. Det här är ”The rape of the Sabine women”. Historien om de sabinska kvinnorna som rövades bort kan man läsa om här.

Jag kan förstå att man med en konstnärlig ådra kan rita en sådan här figur, eftersom man har möjlighet att sudda bort linjer man inte är nöjd med och ändra hur många gånger som helst. Men att skulptera fram motivet med en mejsel, och få till det så här perfekt, det går över mitt förstånd och imponerar otroligt mycket på mig.

Här står en kopia av Michelangelos David också.

Det här lejonet var rätt så mäktigt där det stod och spanade ut över torget. Det är ett av två lejon gjorda i marmor för Villa Medici i Rom på 1600-talet. Vilken kontrast mellan lejonet i marmor och nutidsmänniskorna i kepsar, randiga tröjor och pösiga shorts.

Så här pampigt såg det ut på 1600-talet.

Allra vackrast var Neptunus Fontän på Piazza della Signoria, torget framför Loggia dei Lanz. Otroligt att den kunnat bevaras sedan 1500-talet, även om den råkat ut för mycket vandalism.

Vi såg förstås många av de berömda byggnaderna, men jag fotade inte eftersom mina foton inte skulle kunna göra dem rättvisa. Många av byggnaderna är så gigantiska att jag hade behövt lägga mig ned på gatan och fota rakt uppåt för att få med hela byggnaden på en bild. Här står vi på Ponte Vecchio och är på väg över till Boboliparken. Jag älskar de där valven, till vänster på bilden, som man ser så ofta i Italien.

Ett sådant här motiv måste ju förevigas! Vespor på rad med en kvinna som har samma hårfärg som vesporna. Och så ytterligare italiensk prägel över fotot, Davidsstatyn på en affisch på väggen bakom.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: