Italien

Boboliparken och Florens kanske vackraste café

I Florens finns en enormt stor park som skapades av Medicifamiljen och som nu är ett stort friluftsmuseum med statyer från 1500- 1700-talet, vissa ända från antiken.

Här vilar vi litet vid den stora dammen med fontän.

Vi gick genom hela parken upp till Palazzo Pitti, uppkallat efter den första familjen som bodde där på 1400-talet. På 1500-talet såldes det till Medicifamiljen och det blev deras främsta bostad.

Det där visste vi dock ingenting om när vi vandrade genom parken. Vi började bli hungriga, och i en så stor och påkostad park, öppen för allmänheten, måste det ju finnas någonstans att äta lunch. Men inga skyltar och knappt några människor i parken. Hade det varit i Stockholm hade parken varit packad med folk på filtar och det hade garanterat funnits uteserveringar litet här och var.

Vi kom upp till palatset vid en av flyglarna och insåg inte hur stort det faktiskt var. Det kändes nästan som vi var på privat område, men vi gick i alla fall uppför stentrapporna och kände på en av dörrarna om den var öppen. Där mötte vi en person som förklarade att det fanns ett café, om vi gick upp för en trappa, ned till vänster, runt till höger och ned en våning… Som vanligt i Italien; inte en enda skylt som visade vägen.

Det här var caféet som mötte oss när vi lyckats leta oss fram – så vackert! En så otroligt vacker byggnad, med skulpturer och valv som jag älskar. Knappt några människor som ni ser, vilket inte var särskilt konstigt, med tanke på att det inte var skyltat.

När vi gick ut från palatset insåg vi hur pampigt det var. Det är tydligen av de största byggnaderna i Florens. Framför palatset finns en stor amfiteater med bevarade bänkrader som syns till höger och vänster på bilden.

Vi var för dåligt pålästa om Boboliparken, och missade flera utställningar i Pittipalatset som jag verkligen hade velat se. Där fanns till exempel en kostymutställning med fler än 6000 plagg och tillbehör, från 1500- till 1900-talet. Det fanns även flera konstutställningar med målningar av bland andra Raphael och Rubens.

Jackies gulliga Pinocchio som marionettdocka. Bella valde en skrivbok, den hon har under armen, med det vackra toscanska landskapet på omslaget.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: