Italien

Chiantivägen och medeltidsstaden Monteriggioni

Jag hade läst att Chiantigiana/Chiantivägen (väg 222 mellan Siena och Florens) anses vara en av världens vackraste vägar. Jag håller med, den var vacker och magnifik. Vägen slingrade sig längs bergssidorna med en fantastisk utsikt ned över dalgångarna. Vi som var i Umbrien förra året blev dock inte så imponerade som vi antagligen blivit annars.

Bergsvägarna i Umbrien är betydligt brantare och utsikten ännu mer häpnadsväckande än längs Chiantivägen. Dessutom var det antagligen inte odlingsbar mark, eventuellt var det för brant, så slänterna och dalgångarna var täckta av buskar och träd. För min del tycker jag mer om det öppna landskapet, med odlade fält och kullar.

 

Men vi upptäckte två mysiga platser tack vare att vi valde Chiantivägen. Dels medeltidsstaden ni ser på bilden här; Monteriggioni, dels Greve in Chianti, som jag också skall visa bilder från, men i ett annat inlägg.

Vi insåg först inte att det här fortet verkligen var den kända Monteriggionibefästningen, med de 14 tornen och mur runt hela staden. Fortet byggdes i början av 1200-talet som en skyddande befästning i kriget mot Florens. Under både den här och förra årets resa i Italien har vi fått höra en del om kriget mellan Siena och Florens. Och så hamnade vi, mer eller mindre av en slump, mitt på en av det krigets viktigaste strategiska platser!

Vi hamnade mitt i en bröllopsfotografering och det fanns en del turister, särskilt cyklister, men precis som under hela vår resa i Toscana (bortsett från Florens) var det väldigt lugnt på alla platser vi besökte. Ingen stress och inga skrikande barn. Samma sak vid poolen på de platser vi bodde, och på restaurangerna. Det var lugnt och trivsamt. Varför är det så högljutt på svenska turistattraktioner och i svenska shoppingcentrum..??

Efter ett oväntat, men väldigt trevligt stopp i Monteriggioni begav vi oss vidare på slingriga vägar upp mot Greve in Chianti!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: