Italien

Roadtrip i Toscana – vår resplan

Snart är det dags för ännu en roadtrip! Förra årets resa till Umbrien och den italienska östkusten gav mersmak, så vi återvänder till Italien. Men den här gången blir det till Toscana.

Vi flyger till Rom, där vi hyr en bil för de tio dagar vi kommer att vara i Italien. Sedan bär det av uppåt mot Toscana. Vi kommer att hålla oss i och kring Chiantiområdet och göra utflykter till städer och byar i området. På vägen upp mot Toscana planerar vi att stanna ungefär en mil norr om Rom, för att äta lunch på en liten restaurang, Lele Ai Casali, som fått fina omdömen.

Pienza måste vi absolut besöka, där gör de nämligen vår favoritost – Pecorino! I Pienza finns också en domkyrka och ett klocktorn som jag är säker på, efter vår förra Italienresa, också gör Pienza värd ett besök.

Utanför Siena finns Valdichiana outlet village med designerkläder till rabatterade priser. Några timmar måste vi spendera där. Jag är inte så mycket för att flanera in och ut ur affärer, men kan man fynda någon snygg väska eller ett par snygga italienska skor skall det nog gå bra.

I Volterra fanns familjen Volturi, ni som sett Twilightserien vet vilka jag menar. Scenerna från Volterra spelades dock in i Montepulciano. Båda städerna står på vår att-se-lista.

Jag är väldigt fascinerad av hur man ur ett marmorblock kan skapa något som  Sabinskornas bortrövande av Giambologna. Att ha en plan från början hur man skall skulptera fram kropparna, att kunna tänka tredimensionellt och att kanske riskera att hela marmorblocket spricker om man råkar hugga med mejseln på fel plats. Finns i ett öppet museum/galleri, Loggia dei Lanzi, med många olika skulpturer. Måste ses!

Kanske har jag kommit på vilket som är den perfekta platsen för att fota Florens, nämligen från Boboliparken, Florens stadspark. Marken köptes på 1500-talet av familjen Medici och utformades till en vidsträckt trädgård med grottor, fontäner och statyer från antiken och renässansen. Några timmar i Boboliparken tror jag kan bli riktigt bra.

Jag räknar som sagt med att få chans att ta många fina bilder av det toskanska landskapet också. Vägar kantade av cypresser, medeltida byar på toppen av kullar, vindruvsodlingar och solrosfält.

Vi skall ju bo någonstans också, och framför allt kommer vi att bo på agriturismos. Det är gårdar som har egen produktion av olivolja, ost eller någon annan slags livsmedel. Den här gången har vi utgått från landskapet och bokat boenden efter området. Vi kommer att bo på fyra olika platser, två-tre nätter på varje plats.

Vi har bara bokat boenden där det finns utomhuspool. Oavsett hur resten av dagen varit, kommer tjejerna att vara glada och nöjda om de får tillbringa några timmar i poolen.

Det var en liten sammanfattning av hur vi tänkt oss kommande resa till Toscana. Planer är alltid bra som en bas, sedan kan man alltid göra avsteg från dem om det dyker upp något mer spännande!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: