Italien

Vattenfallet Cascata delle Marmore från Romartiden

På vår väg från östkusten tillbaka västerut stannade vi i Terni, där världens högsta, konstgjorda vattenfall finns. Fallhöjden är 165 meter. Vattenfallet har en gammal historia som började under Romartiden och som senare har skapat långvariga konflikter kring vattenfallets vara eller inte vara. Vattnet släpps på vid vissa tider, här hittar du tider för det.

Längs fallet finns vandringsleder som slingrar sig längs bergssidorna och genom gångar i berget. Vi valde att vandra ända från toppen och ned, ungefär 300 meter, men man kan ta bilen nästan ända fram till platsen där fallet mynnar ut i en flod.

En stor del av nöjet med vattenfallet var vandringen ned.

Vi brukar inte planera in så många särskilt barnanpassade aktiviteter. Det mesta blir roligt i alla fall, om man är litet flexibel och beredd att lägga mer tid på något helt annat än det man från början planerat. Som att det visserligen var roligt att se vattenfallet, men behållningen var att göra vandringen nedför stigarna till ett äventyr. Att gå nära vattnet och bli helt nedstänkt. Att vandra genom bergsgrottorna. Att klättra i träden.

Ganska jobbigt att vandra hela vägen nedför slippriga och sluttande vägar… Jag och tjejerna väntade vid serveringen under tiden Patrik gick hela vägen upp igen för att hämta bilen. Lyx!

Vi hade tur med tiden för påsläppet av vattenfallet. Vi hann ta en hel del bilder, och även äta lunch vid serveringen nedanför fallet, innan vattnet stängdes av. Ni ser på bilden bakom Jackie hur långsamt vattnet börjat rinna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: