USA

I spåren av Amerikanska inbördeskriget – slaget vid Manassas

Vi har hittills haft en otrolig tur med vädret! Vi hade sol och värme varje dag i Florida. Och när det har regnat eller åskat har det varit på kvällarna eller nätterna när vi redan kommit till hotellet, eller som i morse… Det åskade och regnade fram till frukosttid, men när det var dags att åka mot Washington DC blev det klart och soligt väder!

Innan vi åkte till USA läste vi på om amerikanska inbördeskriget och såg både Nord & Syd och början av Rötter för att få åtminstone ett litet grepp om den tiden och händelserna.

Här skedde det första stora slaget – First Bull Run, slaget vid Manassas. Ju mer jag ser av alltsammans, desto mindre förstår jag det… På den ena sidan av fältet stod nordstatarna och på den andra sydstatarna. De använde kanoner, pistoler, gevär, bajonetter… Mitt emot varandra på ett öppet fält!??

Det låter helt galet när man hör det i efterhand, men den 21 juli 1861 bjöds en massa människor, många klädda i sina finaste söndagskläder, ut från det närliggande Washington D.C. för att ha picknick (!!!) och titta på när de över 60.000 soldaterna slogs under det tio timmar långa slaget. Nordstatarna hade förväntat sig en lätt seger, men så blev inte fallet. När en granat förstörde en vagn som blockerade huvudvägen för reträtt, blev det förstås panik bland både Nordstatstrupperna och picknickfirarna, som desperata försökte återvända till Washington D.C.

I det här huset bodde en familj helt ensligt. Gräset var torrt och högt, rosorna blommade och det fanns en persikoträdgård. Då dök plötsligt tusentals soldater upp på båda sidor om fältet… Frun i huset, Judith Henry, vägrade lämna huset, och när ena sidan besvarade elden från krypskyttar inne i huset dog hon av splitter från en kanonkula…

På de här vagnarna drogs ammunitionen. Tänk er när det var tiotusentals soldater som deltog, hur mycket ammunition det gick åt, hur många hästar som behövdes, hur mycket mat som måste lagas… Tänk er hur  långa sträckor de måste gå. Det blir väldigt uppenbart när vi nu åker bil samma sträckor..! Och det värsta av allt, tänk hur många som skadades eller dog. Efter ett slag var sträckan av skadade tre kilometer lång…

Från det tunga till det lättsamma. Sedan förra lekplatsen på Mickey D’s har tjejerna sett fram emot en likadan. Och i dag hittade vi en sådan, fast bättre!

Här susade barnen ned genom rören!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: