New York USA

Fem dagar i New York med småbarn

Vår första resa utomlands med barnen blev till New York år 2010. Då var Jackie och Bella 4 och 6 år. Många varnade oss för att åka till New York med så små barn, tänk om de blev bortrövade?! En väldigt skrämmande tanke, men vi löste det på ett litet speciellt sätt… Jag skall strax visa.

Grundlig genomgång av både väskor och barnens skor. Kontrollanten ser inte så munter ut, men jag ville bevara minnet av hur barnen upplevde sin första utlandsresa, och just det här momentet var väldigt spännande enligt barnen.

Våra barns olika personligheter avspeglar sig så tydligt i den här bilden… ;-)

Taxi till hotellet. Det gick väldigt smidigt dit, men tillbaka till flygplatsen hade det inträffat en olycka så vi blev stående en halvtimme i Holland Tunnel under Hudsonfloden. Att sitta fast i en tunnel är inte roligt. Särskilt inte när tunneln är under vatten. Och inte när folk runt omkring sitter och röker i sina bilar. Jag var på väg att ta barnen och gå ut ur tunneln, men precis då släppte de fram trafiken igen.

Central Park i slutet av november. Jag är inte så imponerad av skyskrapor, jag gillar naturen, men det går inte att komma ifrån att det är väldigt vackert med kontrasterna mellan material, färger och former.

Central Park var fantastiskt vacker att strosa runt i. Ok, ni som känner oss vet att vi inte strosar, det var snarare power walk i sex timmar… Men jag har inte bara positiva minnen från den vackra parken, utan riktigt obehagliga också. En man började förfölja oss och jag är säker på att vi hade blivit rånade om vi inte snabbt tagit oss ut på mer öppna ytor.

De klassiska gula taxibilarna. Det var en speciell känsla att se dem i verkligheten, och att faktiskt vara i den här miljön som jag sett så många gånger i filmer. På kvällarna och morgnarna kunde vi från hotellrummet höra sirener och andra ljud, som hämtade ur amerikanska storstadsfilmer.

Ekorrar, som väl i många andra stadsparker också. I princip helt orädda, så man måste själv akta sig så att de inte blir alldeles för närgångna.

Ett tips är att göra som vi, hyra en barnvagn. Även om Bella och Jackie tyckte att det var pinsamt att behöva åka vagn, var det nödvändigt om vi skulle kunna ta oss runt och se så mycket som möjligt. Vi bokade hemifrån och fick vagnen levererad till hotellet.

Vi shoppade alla julklappar när vi var i New York. Allt var så otroligt prisvärt. Dollarkursen var dessutom väldigt gynnsam, ungefär 6 SEK då vi var där. Och vilken hjälpsam personal, och så trevlig.

Vi besökte F.A.O Schwarz och tjejerna fick varsitt gosedjur, bild kommer längre ned i inlägget. Så tråkigt att företaget tvingats stänga ned, det var fantastiska saker i deras butik.

En avdelning på Toys R Us var uppbyggd som Willy Wonkas chokladfabrik! Jättekul att uppleva, eftersom den filmen med Johnny Depp i huvudrollen gått varm hemma hos oss innan vi åkte, så det var enkelt att föreställa sig miljöerna.

Ett besök på Tiffany, där det inte var så dyrt som jag hade trott. Jag köpte en ring, men priset motsvarade väl kvaliteten, eftersom den är helt missfärgad nu. Roligt att strosa omkring där inne ändå. Väldigt fräscht och fint och flickorna uppförde sig exemplariskt och rörde ingenting.

Ni ser ju hur välartade de ser ut, en av dem med litet mer bus i blicken ;-)

Måltiderna såg litet olika ut. Ibland blev det stående frukost tidigt, tidigt på morgonen. Alla nya upplevelser blir spännande för barn, så också den här typen av frukostar.

För barnens skull åt vi lunch här, där de sjöng och uppträde under tiden vi åt. Men bland annat här lärde vi oss att det inte behöver vara så konstlat för att roa barn. Det här stället blev ingen favorit, vi hittade ett annat som både vi och barnen tyckte var mysigare.

Här, på ett helt vanligt frukost-/lunchställe, åt vi varje morgon. Jackie valde pasta till frukost. För henne och oss andra var det ju egentligen lunchtid. Amerikanska portioner, som ni ser.

På i princip alla restauranger i New York fanns det papper och kritor till barnen, så var det också när vi reste runt i USA. Amerikanare verkar ha en annan inställning till hur man uppfostrar barn till ett bra bordsskick än till exempel fransmän. I Frankrike såg vi aldrig några papper och kritor vid borden, ändå var det mycket lugnare på franska matställen.

Vid något tillfälle sade jag till Patrik att jag inte alls upplevde det som så hektiskt och mycket ljud i New York, på det sätt man hört innan vi reste dit. Jag tyckte inte alls att folk gick så snabbt som alla sagt, och jag tyckte att det var en lugn och skön stämning i stan. Då spelade Patrik upp en film från en restaurang vi ätit på… jag kunde inte urskilja ett enda ord, det vara bara ett otrolig högt brus… Märkligt hur snabbt man ställer om sig och vänjer sig vid nya miljöer.

Brooklyn Bridge med två barn, varav ett ovanligt spexigt… Tack vare vagnen som vi hyrt, kunde vi gå omkring väldigt mycket. Ibland tog vi taxi, och då var det ju bara att lägga vagnen i bagageutrymmet. Efter bara en resa med taxi hade Jackie och Bella lärt sig hur man kallar till sig en taxi, ganska roligt att se :-) I taxibilarna satt det ipads på ryggstöden till stolarna i fram, och särskilt Jackie kunde snabbt leta fram en karta med GPS så att vi kunde följa vår väg på kartan. Barn är imponerande.

Vi var ju tvungna att ta oss till centralstationen i New York, den vi läst så mycket om, och som skulle vara så vacker. Det var den också. Det kändes verkligen inte som en tågstation.

Så vackra detaljer i inredningen.

Den berömda gatan och trappan som är med i så många filmer, bland annat i Sex & the City.

På grund av alla höga byggnader kunde solen ofta inte nå ända ned till gatorna, så det blev ganska grått och dessutom kallt. Mitt intryck från vår första resa till New York är att det inte är en särskilt vacker stad. Central Park är ju väldigt fin, likaså vissa enstaka byggnader och detaljer. Men själva staden, med gator och innerstadsmiljö var inte vacker. Ändå tyckte jag om det. Jag har funderat på varför, och jag tror att det beror på den genuina atmosfären.

Foajén på hotellet var populär.

Kanske för att det arbetade en väldigt trevlig man där, som verkligen var serviceinriktad och som barnen omedelbart tyckte om.

På kvällen sov barnen med sina nya gosedjur som vi köpt på F.A.O Schwarz.

Vår första resa med barn innebar alldeles för mycket packning… En annan lärdom var att låta var och en ha sin egen kabinväska, så får man den ordning man själv vill ha i sin väska.

Vi shoppade som sagt väldigt mycket eftersom dollarkursen var så otroligt förmånlig, dessutom var det bara en månad till julafton, så alla julklappar till barnen i släkten köpte vi här, framför allt på Disney Store. Litet blev det till mig också :-) Och hjälp, vilken fantastisk service! En kvinna tog emot mig och frågade om jag ville ha hjälp. Hon hämtade en annan kvinna, som hjälpte mig att plocka fram rätt storlekar. En tredje tog betalt i kassan. Allt gick blixtsnabbt, utan att det kändes det minsta stressigt. Väldigt effektivt och klart imponerande.

Vår första musikal på Broadway – Mamma Mia. Inte så flärdfullt som man kan inbilla sig, jag tycker nog att det är mer stil över Stockholms musikalteatrar, men roligt att uppleva. Tjejerna kunde alla låtarna eftersom de sett filmen Mamma Mia säkert fem-sex gånger redan, så de sjöng med och stod upp i bänkraden och dansade.

Litet obehagligt blev det i pausen. Kvinnan med platsen bredvid mig reste sig och gick ut, och lämnade en stor väska kvar på sin plats. Som naiva svenskar tog det många minuter medan vi diskuterade om vi skulle säga till personalen eller inte, det kunde väl ändå inte vara någon fara med väskan. Men kvinnan kom inte tillbaka, så till slut sade vi till och väskan hämtades upp. Efter allt som hänt både innan och efter kan man undra hur dumma vi är egentligen, som inte tog det säkra före det osäkra. Pinsamt.

Och här är vår lösning på hur vi kunde känna oss säkra på att inte råka ut för bortrövade barn i New York. Efter alla kommentarer som antydde att vi var oansvariga som tog med så små barn till en stad som New York, löste vi det med varsin sele till barnen. För att inte sticka ut som knasbollar hade de selarna under sina jackor, med en rem som gick från selen i jackärmen ut till oss så att vi kunde hålla i både den och tjejernas hand.

 

Efter fem dagar var det dags för hemresa efter en otroligt mysig och lyckad första resa med barnen!

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: