Bok- och filmtips Frankrike

Paris – en stads historia

Den 14 juli firade bokförlaget Historiska Media Frankrikes nationaldag genom att tävla ut ett ex av Anna Thulins nyutkomna historiska introduktion till staden. För att vara med och tävla skulle man skriva en mening om varför man ville åka till Paris. Jag skrev spontant ned den mening som var den första jag kom att tänka på: ”Jag längtar alltid, alltid tillbaka till Paris, som fortfarande är den främsta ledstjärnan för frihet, jämlikhet och broderskap!” Och jag vann!

Den här boken är precis vad jag har saknat utan att veta om det. Jag uppskattar verkligen den överblick man får av den historiska utvecklingen, från de första tusen åren via medeltiden, renässans och upplysning, upprorens århundraden, det nya seklet och efterkrigstiden. En genomgång av 2000 år i en alldeles lagom omfattande guide till en av Europas viktigaste städer. Äntligen en bok där man lättare kan förstå samband, orsak och verkan, mellan olika tidsperioder och händelser, se hur allt hänger ihop.

Boken är lättsamt skriven i en berättande ton, vilket gör den enkel att läsa och ta till sig. Varje kapitel avslutas med en kort sammanfattning av några av de mest centrala platserna för just den tidsperiod som kapitlet handlat om.

Mitt eget foto från vår semesterresa i Frankrike 2017

Något som Anna Thulin skriver om i sin bok, och som vi blev medvetna om under vår resa i Frankrike i somras, var hur kungarna från mitten av 1400-talet föredrog att hålla sig utanför huvudstaden, i sina palats i Loiredalen. När Frans I på 1500-talet istället valde att göra Paris till kunglig residensstad väckte det stor förvåning hos folket. Det här är ett slott som Frans I lät bygga – Château de Chambord, vilket också nämns i boken. Men här tillbringade han bara en begränsad tid när det var jaktsäsong.

Mitt eget foto från vår semesterresa i Frankrike 2017

Boken innehåller förstås en del om slottet i Versailles, eftersom det varit en plats för viktiga och ofta omvälvande händelser under olika tidsperioder. Det har inte bara tjänat som bostad för Ludvig XVI och Marie-Antoinette och deras hov. Slottet i Versailles har också haft betydelse vid andra tidpunkter. Till exempel vid första världskrigets slut i november 1918. Då återstod den svåra uppgiften att enas om eftergifter och förhandlingar. Förhandlingarna skedde på olika platser i Paris, men det slutgiltiga fredsavtalet undertecknades i spegelsalen på slottet i Versailles.

Mitt eget foto från vår semesterresa i Frankrike 2017

När vi var i Normandie besökte vi konstnären Claude Monets hus och trädgård. I efterhand kunde jag nu läsa i Anna Thulins bok om hur den nya konströrelsen, impressionismen, tog form i Paris. Hur man valde att hellre lyfta fram ljus och skuggor än att måla så detaljrikt som möjligt. Det visste jag i och för sig redan, men vad jag inte visste, var att Claude Monets målning över Le Havres hamn, den som heter Intryck, soluppgång (impression, soleil levant) fick en kritiker att hånfullt kommentera – impressionism! Och att det öknamnet sedan gav namn åt hela konstskolan.

Tyvärr hann inte boken komma innan vi skulle resa till Frankrike, men nu har jag läst den och vet mycket mer om historien bakom många av platserna i Paris. Min längtan tillbaka till Frankrike och Paris blir bara starkare för varje gång vi reser dit, och Anna Thulins välskrivna bok gör inte längtan mindre. Nu vill jag snart tillbaka för att uppsöka många av de platser jag har läst om i boken. Både typiska turistattraktioner och för mig okända platser blir mycket mer intressanta när jag vet deras bakgrund, vilka omvälvande händelser som utspelat sig där.

Jag vill till exempel se Paris’ skyddshelgon som står med katedralen Notre-Dame bakom sig och vänd mot floden där vikingarna anföll staden gång på gång. Jag vill se La crypte d’Héloïse et Pierre Abélard, som är ett gotiskt stenvalv som markerar det här berömda kärleksparets grav på kyrkogården Père-Lachaise. Det vore intressant att besöka Hôtel des Invalides, där Napoleons grav finns. Man får inte heller missa att beställa en kopp kaffe på Café Procope, Paris äldsta kafé, och inte heller att besöka Le Café Suédois. Bland annat :)

Paris – en stads historia innehåller tips på mängder med platser i Paris och historierna kring dem. Läs boken för en djupare förståelse av varför Paris är den stad den är i dag, och du  måste absolut läsa den om du planerat att besöka staden.

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 271
Utgivningsdatum: 2017-05-22
Form: Ingrediensen AB
Förlag: Historiska Media
ISBN: 9789175454283
Finns att beställa hos Bokus, Adlibris med flera

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: