Frankrike

Monets blomsterträdgård och den berömda näckrosdammen

Konstnären Claude Monet föddes i mitten av 1800-talet i Paris. Tillsammans med Pierre-August Renoir räknas han som en av pionjärerna för impressionismen. Ni känner säkert till hans berömda målningar med näckrosdammen och den japanska bron.

Under fyrtio år, fram till dess han var 86 år, bodde Claude Monet här i Giverny där han anlade och målade av sin trädgård. Man brukar säga att han skapade sina konstverk två gånger – först trädgården och sedan målningarna.

När vi besökte trädgården var dammen full av näckrosor. Tänk att få vandra omkring här och njuta av dammen och växterna i olika ljus. Det var precis vad Claude Monet gjorde, målade av trädgården och dammen i olika ljus vid olika tidpunkter och årstider och visade hur motiven på så sätt förändras.

Ni som har följt med på våra resor här i bloggen vet att jag vill vara ute i god tid till de platser vi planerat att besöka. Jag vill kunna se, njuta och fota i lugn och ro utan att trängas. Vi hade fått rekommendationen att vara på plats en kvart innan trädgården öppnar, för att slippa timslång kö. Den kvarten missade vi, och hamnade förstås i kö till entrén.

De flesta valde att se trädgården först, men vi letade oss snabbt fram till dammen istället och hoppades på mindre folkstorm där. Det gick ganska bra, ni ser ju de första bilderna från näckrosdammen utan de stora turistgrupperna, men här hade de börjat hitta fram. När trädgårdarna väl började fyllas på med turister kom man varken framåt eller bakåt, det var bara att följa strömmen i lämmeltempo.

I bakgrunden ser ni Monets charmiga hus och blomsterbågarna i trädgården framför.

Vilket vackert kök!

Målningarna på väggarna är, vad jag har förstått, kopior. Många av originalen finns på Musée des Impressionnismes de Giverny, några minuters promenad från trädgården. Jag älskar boktravarna här och var, så hemtrevligt :)

Rejält mönstrat, men jag gillar det. En likadan tapet skulle jag gärna se på vår sovrumsvägg.

Och titta här då – ett skåp för färska ägg ♥

Så mysigt det måste ha varit att vakna upp på morgonen och öppna upp fönstren mot den här lummiga trädgården.

Numera ser det ut så här om man kikar ut genom ett av fönstren mot trädgården. Som ni ser finns det bänkar att slå sig ned på, för att vila eller bara njuta av allt det vackra.

Jag hade med mig mitt macroobjektiv för att kunna ta närbilder på de fina blommorna, men jag tappade helt sugen av att trängas med alla människor. Det var inte så populärt heller, att stanna upp för att byta objektiv och få till foton med bra ljus och skärpa, det var bara att knäppa bilder litet på måfå och hoppas på att de skulle bli ok.

Här, i det rosa huset, bodde alltså Claude Monet med sin andra hustru, Alice, och deras åtta barn. Blomsterträdgården är symmetrisk och växterna är planterade efter färger. Vattenträdgården med näckrosdammen är däremot asymmetrisk, inspirerad av Japan.

Jag är väldigt glad att jag har sett de imponerande trädgårdarna, särskilt näckrosdammen. Men, som jag kunnat konstatera i tidigare inlägg från den här resan, är det inte optimalt att besöka turistattraktioner i slutet av juli. I fortsättningen måste vi försöka undvika att resa när alla andra också har semester.

Några tips inför ett besök i Monets trädgård

★  Trädgården var öppen 09.30 – 18.00
★  Från Paris till Monets trädgård är det 1 tim 15 min bilresa
★  Vi betalade och skrev ut biljetter hemifrån. Inträdet kostade 10.20 euro/vuxen och 7.20 euro/barn
★  Parkering finns nära entrén och är gratis
★  Passa gärna på att besöka Musée des Impressionnismes de Giverny, där många av Claude Monets originalmålningar finns
★  Se till att vara på plats i god tid, minst en kvart innan entrén öppnar. Sedan blir kön lång

I nästa inlägg skall ni få se bilder från en by som är utnämnd till en av Frankrikes allra finaste. Där finns dessutom ett av de slott som ockuperades av den tyska generalstaben, närmare bestämt av Erwin Rommel, under andra världskriget. Och så skall ni få se ett foto på hur man i Frankrike kan lösa problemet med parkeringsrutor när utrymmet är för litet… Titta gärna in igen :)

6 kommentarer

 1. Ooops, inte fick man väl fotografera inomhus?
  Jag kan bara hålla med, dit ska man åka när det inte är högsäsong – å andra sidan är det olika blommor som blommar vid olika tider! Jag hade visst missat din fråga om när näckrosorna blommar, men du fick se dem. Vi var där den andra juli den gången, men har varit där första öppetdagen i april och aningens senare i juli. Jag har en underbar bild på min pappa när han sitter på en av de gröna bänkarna och ritar av en av vyerna. Min dotter sitter bredvid honom och ett sällskap med japanska flickor står och ser på. Jag lägger ju inte ut sådana bilder på folk, men nog är jag sugen …

  Nåja, din foton var förstås utsökta – jag var förvånad över att det var så folktomt när jag såg de första men sedan fick jag ju förklaringen. Undrar hur det ser ut där nu, i september. Reser i väg i tanken. Ack ja.

  Gillad av 1 person

  1. Jodå, utan blixt gick det bra :) Det blev litet mörka och gryniga bilder just därför, men jag försökte redigera dem litet efteråt. Bilden på din pappa på bänken med din dotter bredvid blir jag så nyfiken på! Den typen av bilder är egentligen de roligaste att ha kvar för egen del, men faktiskt även att se för bloggbesökarna.

   Gilla

 2. Claude Monet är en av mina absolut favo målare. Renoir är en annan. Måste vara mitt konstintresse som växte till sig när jag var utbytesstudent i Paris;-)

  Trädgården är ju helt fantastisk och jag ser hans tolkningar på näthinnan. Så himla kul att du lyckades med superbra foton – trots alla turister…

  Gillad av 1 person

 3. Visst är det fint där i trädgården! Det var länge sen vi var där nu, men jag tror att vi åkte tåg från Paris? Minns inga köer, men den delen vill man ju helst förtränga ifall den uppstår :-)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: