Frankrike Restips

Reseplanering inför vår rundresa i Loiredalen och Normandie

Äntligen är det dags igen för en resa till favoritlandet Frankrike! Den här gången reser vi med våra vänner till Paris och vidare ned genom Loiredalen för besök av minst tre välkända slott. Sedan tillbaka norrut till Normandie

Jag kommer att skriva resedagbok med många foton under tiden vi är på resande fot, så titta gärna in om du vill se vackra vyer från både Paris och den franska landsbygden och se hur fint man kan bo på slott från 1400-talet, dessutom mycket billigare än vad ett hotellrum kostar i Sverige. Vi skall även besöka Monets trädgård och väldigt mycket mer!

♥ Första beslutet handlade om att bestämma resmål. Patrik och våra vänner ville till Normandie, och jag ville gärna ned till slotten i Loiredalen. Dessutom ville barnen och jag besöka Paris igen. När vi var i Paris senast fotade Jackie Eiffeltornet med sitt Nintendo, och råkade radera alla bilder… Därför vill vi nu tillbaka och ta nya bilder och sedan flanera omkring i området däromkring och äta lunch på någon mysig servering. Bara insupa Paris-atmosfären..!

Alltså flyger vi till Paris, tillbringar några timmar där, innan vi möter upp med våra vänner på första hotellet för resan. En vecka tillbringar vi sedan på olika platser i Loiredalen och en vecka i Normandie. Perfekt mix!

♥ Vi började med att läsa på om vilka spännande sevärdheter, platser och restauranger vi vill besöka i Loiredalen och i Normandie. Jag gillar att läsa på dels i reseguider, dels i resebloggar där man kan få tips om unika guldkorn. Jag kollar ofta upp tipsen hos Tripadvisor. En väl genomtänkt planering/lista över sevärdheter, restauranger och aktiviteter i närheten av de olika platser vi skall bo på är väldigt praktiskt. Bara att välja och vraka bland godbitarna som vi valt ut som mest lockande, och inte slösa tid på att fundera på sådant när vi väl är iväg.

♥ Utifrån de sevärdheter och andra spännande platser vi absolut inte vill missa, börjar vi leta efter passande boenden i närheten. Vi använder oss ofta av Booking, som har sökkriterier som gör att man kan hitta precis vad man vill ha och behöver. Vi gillar att blanda olika typer av boenden, och den här gången kommer vi att bo på hotell, pensionat, slott och även hyra ett hus. Huset bokade våra vänner genom Private Properties. Själva boendet kan många gånger vara en stor del av reseupplevelsen, som när man bor på ett slott från 1400-talet. På köpet i avgiften för boendet får man då också kultur, historia och en atmosfär som är svårslagen.

♥ Glöm inte att ta med resvägen mellan olika boenden i beräkningen. Jag använder vägbeskrivningsfunktionen hos Google maps och beräknar resvägen så att det inte blir för långa sträckor per dag.

♥ När huvudattraktionerna och alla boenden är planerade läser vi på ännu mer, och fyller på listan med fler alternativ till upplevelser.

♥ När vi sett hur lång tid resan kommer att ta, bokar vi flygbiljetter. Patrik har haft möjlighet att samla EuroBonus-poäng hos SAS, därför har sällan våra flygresor behövt kosta oss något. Det gäller att boka biljetter i god tid om man vill kunna utnyttja poängen, de förmånliga flygresorna bokas upp snabbt.

Allt samlat i en mapp – ordning och reda :)

♥ Med barn i bilen vill jag inte hyra en för liten bil om det skulle inträffa en olycka, så mitt enda önskemål är en så stor bil som möjligt. Själva bokningen av bil brukar Patrik ta hand om. Oftast bokar vi genom Budget biluthyrning.

♥ Jag har skrivit packlistor till mig och tjejerna som vi utgår från varje gång vi reser. Eventuellt korrigerar jag litet i dem efter resmål. Det spar massor av tid att slippa fundera varje gång över vad som skall med. Nu är våra barn så gamla (11 och 12 år) att de får egna packlistor och packar själva sina egna resväskor.  Jag har dragit ned på antalet klädesplagg och skor, man använder oftast en bråkdel av det man packat ned. Väldigt smidigt med begränsad packning att hålla reda på när man byter boende flera gånger under resan.

Varsin kabinväska till tjejerna och mig. Var och en håller reda på sina egna saker, vilket väldigt effektivt förhindrar onödiga konflikter om vilken ordning man vill ha i sin väska. Handbagage med kameran och det vi kan behöva på planet, en vanlig resväska till Patrik med plats kvar för eventuella inköp under resan. Patrik kommer dessutom att ta med sin golfbag, som checkas in som specialbagage.

♥ I den stora resväskan har vi en egen liten väska för toalettartiklar och en för reseapoteket. Var sak på sin plats. Vi häller över schampo, tvål och balsam i mindre förpackningar som jag beställt från Apoteas internetbutik, och vi tar med reseförpackningar av till exempel hårmousse och tandkräm.

Den här bilden ger mig så många positiva känslor och förmedlar så mycket förväntan. När vi på morgonen lägger ihop väskorna och går ut till bilen för att åka till Arlanda…

 

 

 

 

 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: