Frankrike

Behagliga dagar på ljuvligt pensionat i Carcassonne

På morgonen lämnade vi den mysiga byn Peyriac-de-Mer. Incheckning på nästa pensionat var inte förrän på eftermiddagen, så vi googlade efter ett bra shoppingcentrum och hittade ett ganska nybyggt sådant i Béziers;  Polygone.

Rosa var temafärgen för centrumet. Så här läckert blev det på rulltrapporna. Ursäktar igen för de gryniga bilderna. Jag blev tyvärr litet bekväm under resan och fotade mycket med kameran i mobiltelefonen, och den är verkligen inte bra.

I centrumet fanns butiken Jennyfer, som blivit en favorit hos Bella och Jackie sedan tidigare resor i Frankrike. Under tiden de shoppade loss till 50 % rea satt Patrik och jag utanför och spanade på folklivet. Så här kan det se ut i Frankrike. Ser ni vad man valt att fronta med, bredvid klubbor och annat för barn – likörflaskor. Inte som i Sverige direkt.

Det fanns en ganska stor bokhandel, och numera tycker jag att det är spännande att se om några av våra svenska författare finns med, eftersom de ofta gör det, särskilt deckardrottningarna. Här bland toppsäljarna fanns Viveca Stens Retour sur l’ile, som jag tror är den franska översättningen av I farans riktning, sjätte delen i Sandhamnserien.

Här skulle vi stanna två dagar och bara ta det lugnt, simma, läsa, njuta. Det var två härliga dagar då vi verkligen kopplade av. Nästan hela familjen i alla fall. Patrik var tvungen att ta bilen till Toulouse och flyga till Frankfurt på seminarium, men vi andra njöt för fullt.

Jag är nog den mest nyfikna i vår familj, och jag vill hinna se så mycket som möjligt när vi reser. Att bli strandsatta på samma plats under två dagar visade sig vara en lyckträff. Jag insåg hur skönt det var att bara ta det lugnt som omväxling ;) Efter den här resan har vi kommit fram till att vi skall boka två dagar per plats, då hinner vi se mycket och samtidigt tillbringa lagom med tid på varje plats.

Värdparet reagerade ganska starkt på att Patrik skulle lämna oss här, och undrade varför han gjorde det under semestern, och hur länge han hade vetat att han skulle behöva resa iväg. När han kom tillbaka var det första han fick höra från värdinnan att vi hade haft det sååå bra. Det hade vi också. Hit vill vi resa igen.

Eftersom vi inte skulle ha tillgång till någon bil när Patrik reste till Tyskland ett dygn, och dessutom var ganska trötta på att hela tiden äta långa luncher och middagar, åkte vi kvällen innan till en livsmedelsbutik för att handla litet till min och tjejernas lunch och middag. Vi hade ingen kyl i våra rum, så något hållbart måste det vara.

Miljömedvetna fransmän ♥ Komposterbara plastpåsar och dessutom tillverkade i landet, vilket innebär kortare transporter och färre utsläpp.

Antingen kan man reta sig på att skylten är ojämlik, eller så kan man vara glad att fransmännen dels är empatiska, dels har insett att alla vinner på att låta vissa gå före i kön.

Jag fotade inte maten vi köpte, det borde jag ha gjort. Den skiljde sig rejält från våra vanliga luncher och middagar ;) Som sagt, ingen kyl, vad gör man? Jo, man köper konserverad ratatouille och ravioli och äter kallt med sked direkt ur burken. Och så konserverad skinka till det, och mycket frukt och vatten. Inga festmåltider direkt, men det gick snabbt att äta så att vi kunde gå ut och simma igen!

Vi sov högst upp i en inredd vindsvåning. Här bodde tjejerna.

Och här bodde Patrik och jag första natten, och sedan jag ensam andra natten.

Frukosten  var fantastisk. Dels var värdparet så otroligt gästvänliga, dels var allt helt färskt. Jag valde surdegsbröd som smakade nybakat, och inte förrän vi satte oss till bords blev vi serverade kokta ägg, vilket innebar att vi för första gången under resan kunde äta varma ägg. Det var så gott, och smakade som äggen hemma med fast vita och stor gula. Fruktsalladen var nyskuren och smakade fantastiskt, liksom den färskpressade juicen.

Vi åt frukost vid halv nio, fotade litet och sedan vilade vi litet till i våra rum innan vi gick ut till poolen och tillbringade hela dagen där.

Och här lyckas jag med att gå ned i spagat i poolen. Nej, det trodde ni inte på vad? Det är Bella som tränar och stretchar i poolen. Själv simmade jag väldigt mycket och försökte lösgöra musklerna som krampat i ryggen i flera veckor.

Och så påbörjade jag en till bok, men det gick inte särskilt bra med läsningen under resan. Jag läste ut en bok på planet ned och en på planet hem, men under vår rundresa i Frankrike läste jag i princip ingenting, förutom de gånger vi hade tillgång till WiFi och jag kunde uppdatera mig om vad som hänt i världen och på sociala medier.

Några tips

★ Jag kan verkligen rekommendera Bed & Breakfast l’Orangerie nära Carcassonne. Ett så trevligt värdpar, fantastiska omgivningar och den godaste och mest välgjorda frukosten under resan. Jag skall göra en liten sammanställning om vad vi tyckte om alla platser som vi bodde på, men det här pensionatet tillhör favoriterna
★ Efter att ha rest ganska långa sträckor med bil var det skönt att stanna vid poolen en hel dag. Nästa gång vi kommer hit skall vi utforska Carcassonne också, som skall vara något alldeles extra
★ I Béziers finns ett väldigt fräscht och fint köpcentrum, Polygone, med både välkända och för mig okända butiker. Det ligger en timmes bilresa från Carcassonne, och vi passerade det både på vägen ned och på vägen tillbaka. Butiker av alla slag är väldigt spännande att besöka under resor, de säger en hel del om folket som bor där

Övriga inlägg från vår resa längs Franska Rivieran:

* Storslaget utan dess like på Le Vieux Castillon
* Behagliga dagar på ljuvligt pensionat i Carcassonne
* En mysig kväll i den nästan overkligt franska och idylliska byn Peyriac-de-Mer
* Missa inte La Table d’Emilie i Marseillan
* Lunch i amerikansk 50-talsstil i Nîmes
* Vi besöker romerska Pont du Gard och våtmarkerna i Camargue med vilda hästar
* Vi bor i källarvalven på en kvarn från 1400-talet
* Lavendelfälten vid Sénanqueklostret i Provence
* Medeltida gator och livfulla torg i Aix-en-Provence
* Planering inför vår resa i Provence och Languedoc-Roussillon

 

I nästa inlägg skall ni få se hur vi bodde nästa natt. Vi blev överraskade och hänförda, det var storslaget och utan dess like.

Välkommen att titta in igen och följa med oss på vår resa genom text och bilder!

6 kommentarer

  1. Jamen titta – jag hade kommenterat! Du hade verkligen valt ett bra ställe att stanna lite längre på. Men var är nästa inlägg!!!!??

    Gilla

  2. Blev så glad att finna din blogg! Att du dessutom skriver om er resa i mitt absoluta favoritområde Languedoc gjorde mig så glad. Har besökt detta område varje år allt sedan 2010. Läste med spänning om er resa i sommar. Men, vad hände efter Carcassonne?! Hittar inte resten av er resa …

    Gilla

  3. Nu har jag läst och njutit av alla dina färska inlägg och – ja, du vet ju – nu längtar jag tillbaka! Inte sjutton gör det något att du har mobilbilder, de är hur bra som helst de också. Håller finfint för min upplösning på datorn i alla fall. Jag återkommer med mer tyck och tänk lite senare, liksom med egna inlägg. 5000 foton tar sin tid att gå igenom. Puh.

    Gilla

  4. Trist att Patrik var tvungen att åka iväg men skönt att bara vara och koppla av lite. Blir ju lätt många upplevelser och intryck på semestern och man behöver ju smälta och ta in allt också. Jobbigt med ont i ryggen… Och vad skönt att tjejerna är så stora att de kan shoppa själva så ni kan koppla av utanför!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.