Frankrike

Konstnärsstaden Honfleur vid Normandies kust

När vi kom fram till Honfleur hade restaurangerna vid den gamla hamnbassängen, Le Vieux Bassin, precis öppnat upp och börjat servera sina gäster en kopp kaffe. Vi hittade en parkeringsplats ganska nära hamnen, men Honfleur är en välbesökt stad, särskilt under högsäsong, så det är nog bra att vara ute i god tid.

Ganska effektfullt med de grå byggnaderna och röda markiser, och för den som gillar att dricka sitt kaffe i folkvimlet med utsikt över vattnet var det en perfekt plats. Vi valde dock att gå vidare upp i de gamla gränderna och titta litet närmare på de äldre och lugnare delarna av staden.

Då blev det så här bohemiskt och fint :) Korsvirkeshusen var både sneda och vinda. Jag hade läst att det skulle finnas korsvirkesbyggnader bevarade från medeltiden, så kanske var några av de här husen delvis så gamla.

Jag fastnade för den här entrén, med ett litet valv, en tupp (igen), en rostig liten brevlåda och röda pelargoner mot stenväggen.

Visst är det idylliskt? Det tyckte även många konstnärer som bodde här under olika perioder, inte minst impressionister. En av konstnärerna som bodde här var Johan Barthold Jongkind från Nederländerna.

Här skall han ha bott under 1800-talet. Skyltar som den här satt det över fler dörrar, även sådana där konstnären fortfarande är i livet.

Bild från Wikipedia

Det här är ett motiv från staden Honfleur, av Johan Barthold Jongkind. Église Sainte-Catherine de Honfleur.

Och titta, kyrkan finns ju kvar med klockstapel och allt.

Här hade man kunnat fika, men vi lockades in i ett helt annat café…

Jag fick se de här fina muggarna i ett skyltfönster och kunde inte slita mig från dem. Under min Lunnefågelmugg som vi kom hem med  ( ♥ ), läste jag att muggarna är designade av Roy Kirkham i benporslin, ”Helping to Give Nature a Home”. Jag skall googla på det och se om det finns någon återförsäljare i Sverige.

Så här ser min Lunnefågelmugg ut :)

Det visade sig att det inte bara såldes muggar och annat i den här butiken, utan att det även var ett mysigt café. Jag gillar det blandade porslinet, det ger ett gammaldags och gemytligt intryck.

Här fanns också en av Frankrikes alla chokladtillverkare. I Frankrike räknas choklad av god kvalitet som en del av kosten, och många äter det som ett mellanmål.

Vad sägs om en golfbag i choklad :) Om vi hade bilat hela vägen hade vi kanske lyckats få med oss ett par sådana hem, men med tanke på hur de macarons såg ut som vi packat med i en av resväskorna, så var det nog en väldig tur att vi inte ens provade.

Vi gick vidare genom ganska folktomma gränder och tittade på alla detaljer. Fascinerande med de där små skifferplattorna som de klär både väggar och tak med. Vilket jobb att få dit allihop.

Alla dessa små krokar som plattorna hålls fast med. Tänk om vinden skulle få tag i en platta, skulle alla andra dras med då, som dominobrickor..? Det är sådant man kan fundera på när man har semester och tid att titta närmare på gamla hus ;)

Man kan också lägga märka till årtal på väggarna.

Ganska kul att se om fransmännen läser vad vi i Sverige läser. Tydligen gör de det till viss del i alla fall, här är tredje delen i Ferrante-serien, ”Den som stannar, den som går”.

Tillbaka i hamnområdet igen, där färgerna matchade varandra så perfekt att man hade kunnat tro att det var medvetet.

Rödspättan känner jag igen (carrelet) men jag är osäker på fulingen i framkant. Jag har googlat på namnet Grondin, som blir Gurnard på svenska. En slags Knotfisk. Det säger mig fortfarande ingenting, förutom att det finns en sorts Knotfisk som kallas Knorrhane, som skummisen i Vi på Saltkråkan, om ni minns? Ja, sådär kan tankarna rinna iväg när man ser en ful fisk.

Ser man på, även i den här kuststaden fanns en karusell. Jag undrar om den är så gammal som skylten påstår, vad tror ni?

Ganska originellt med en karusell som har två våningar. Och vilken fin utsikt mot hamnbassängen och staden.

Några snabba tips inför ett besök i Honfleur

★  Det är mysigt att gå och titta i hamnen, och tag gärna en tur med karusellen om det är säsong. Den tar både barn och vuxna
★  Missa inte att gå upp ovanför hamnen, till den äldre bebyggelsen med medeltida korsvirkeshus och smala gränder. Caféerna och restaurangerna är mycket mysigare, billigare och där är det inte lika många turister (= ofta bättre mat och lättare att ta sig fram och se sig omkring)
★  Passa på att köpa choklad från någon av chokladtillverkarna
★  Från Honfleur till Deauville är det 30 minuters bilresa, så det är inga problem att hinna se båda platserna samma dag. Här har jag skrivit om Deauville – nordkustens motsvarighet till Cannes

I nästa inlägg skall ni få se hur det går till på en galoppbana i Frankrike. Med en man i svart kostym som visar var du skall parkera bilen, där jag blev tagen för pressfotograf, där hästarna är vackra och snabba och både människorna och miljön är elegantare  än vad jag någon gång sett i Sverige. 🙂

Välkommen att titta in igen och följa med oss på vår resa genom text och bilder!

 

 

 

 

13 kommentarer

  1. Åh,. vad jag gillar Honfleur! Vi kom aldrig längre än till hamnbassängen (och fjärilshuset som låg i utkanten av staden om jag minns rätt). När jag ser dina bilder kan jag tänka mig att bo några nätter här! Det är verkligen speciellt med den mörka skiffern mot knallrött!
    Muggarna med olika djur är däremot inte av samma konstnär som din med lunnefåglarna, men det kanske du vet? Kvinnan som tecknat djuren är också britt, men jag minns inte hennes namn just nu. Köpte en kalender och en dubbel ugnsvante med hennes fåglar på, ska se om jag hittar dem och kan kolla vad hon heter.
    Choklad är en självklar del av den dagliga kosten! Har du missat det? :-)
    Tycker förresten att du ska kolla in serien om det brittiska paret som köpte sig ett slott, den finns på TV4Play. Escape to the Chateau. Sedan kan vi (och alla britter som sett serien) jaga slott som är till salu …

    Gilla

  2. Kul om vi kunnat inspirera med våra inlägg om kryssningen! Om ca 4 dagar kommer vi skriva ett inlägg om hur allt funkar praktiskt på kryssningen med måltider, priser, vad som ingår och inte osv. Så kolla gärna in det oxå!

    Gillad av 1 person

    1. Det skall jag absolut göra! Det är många parallella idéer på gång just nu, om vart det bär av nästa gång :) Vi funderar bland annat på att hyra husbil faktiskt, inspirerade av era resor och blogginlägg, och se mer av Europa.

      Gilla

    1. Vi hade hört genom en fransman från Normandie, att Honfleur skulle vara mer genuint än till exempel Deauville. Så var det också, även om jag tyckte om båda orterna så gjorde Honfleur starkast intryck. Visst är muggarna fina! Det fanns muggar med höns också, de skulle ju passa oss bra som har ett gäng :)

      Gillad av 1 person

  3. Oj vilken mysig stad! Jag älskar Frankrike (utom språket…) :-)
    Namnet låter så oerhört bekant, undrar om vi inte har passerat där? Då gjorde vi i såna fall en verklig miss som inte stannade. :-)

    Gillad av 1 person

    1. Och jag älskar språket också :) Jag tycker att det är så vackert att lyssna på och försöka hänga med åtminstone litet i vad de pratar om. Ni har säkert varit i Honfleur, har inte ni varit överallt snart? ;)

      Gilla

  4. I Honfleur har tiden stått still. En oerhört mysig och charmig ort med gammal charm och karaktär både ute och inne. Skulle iofs inte vilja bo i något av husen under vintertid, men att strosa runt där under sommaren är riktigt mysigt.
    Tusen tack för rundturen:-)

    PS. Den fula fisken måste vara släkt med en uer;-) DS.

    Gillad av 1 person

    1. Jag skulle nog inte vilja bo i någon kuststad alls faktiskt. Det är säkert mysigt på sommaren, men den tiden är ju väldigt kort, resten av tiden med fuktig luft och kalla vindar lockar inte mig alls. Blev tvungen att googla på uer, och den var ju faktiskt riktigt lik fiskarna på fotot. Man lär sig alltid något nytt tack vare bloggandet :)

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.